Overslaan en naar de inhoud gaan

Softbal

Door Eindredactie op zondag, 15 oktober, 2023 - 12:17

softball-340488_1280.jpg
Foto Cheryl Holt

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

De drie honken zijn alle bezet. Er wordt 4 x wijd gegeven → een vrije loop. Alle dames schuiven een plekje op en behalen zonder al te veel moeite hun eerste punt. Als je zelf wel eens softbal gespeeld hebt, klinkt dit als muziek in de oren. Heb je geen enkel idee waarover het gaat, misschien is het na lezing van dit artikel enigszins opgehelderd of is wellicht je interesse gewekt? We gaan het in ieder geval hebben over softbal, maar niet inhoudelijk over het spel. We zijn in gesprek met Cobus Oosting op het sportpark Henk Bruins in Sappemeer. Later schuift Wim Smit aan. Wim is werkzaam geweest als leraar lichamelijke opvoeding en later als sportcoördinator van de gemeente Midden Groningen.

PHOTO-2023-10-01-15-14-38.jpg
Cobus Oosting

De softbalvereniging hier in Veendam, The Blokes, heeft net zijn 60-jarig jubileum gevierd. Ja, zolang wordt er hier al honk- en softbal gespeeld. Ze hebben een eigen veld aan de Langeleegte. Als je het over softbal hebt, zijn er in Veendam 2 namen die opduiken. Allereerst de bekende Veendammer Cobus Oosting en als tweede zijn dochter Dinet. Cobus is jarenlang docent geweest aan de WP, waar hij het vak maatschappijleer onderwees. Als voetbaltrainer was hij actief en succesvol bij verschillende verenigingen in Hardinxveld, Dordrecht, Breda en Sliedrecht en weer terug in Veendam bij HSC en Oranje Wit in Sappemeer en Groningen. Daarnaast is hij een gewaardeerd lid van de Operettevereniging Veendam Wildervank. Vorig jaar vierde hij er zijn 25-jarig jubileum. Ook treedt hij als kleinkunstkunstenaar op en brengt liedjes ten gehore, soms met een eigen/vertaalde tekst. Op 5 november a.s. is hij samen met Mark Hidding - piano - te horen in Brouwhotel Parkzicht met het zondagmiddagconcert “Op een oude fiets… “ Doet hij ook nog iets met softbal? Daar komen we nog op terug.
Dochter Dinet is het softbal met de paplepel ingegeven. Moeder Jelly, helaas veel te jong overleden († 2013), was gymnastiekdocente aan het Aletta Jacobs College in Hoogezand en een groot bewonderaar en liefhebster van het softbal. Als getalenteerd jong meisje begon Dinet bij The Blokes. Daarna volgden verschillende gerenommeerde verenigingen o.a. in Oldenzaal en speelt ze al > 10 jaar op internationaal niveau én is softbal-professional. EK’s en WK’s heeft ze op haar palmares staan! Cobus en Dinet geven samen een softbal-blad uit genaamd: de (Softbal) DINO! 
Volgens kenners het leukste softbalmagazine van Nederland. Het blad verschijnt 4x per jaar in een oplage van 3000 exemplaren. Alle softbalverenigingen in Nederland krijgen een exemplaar toegezonden. De uitgave is ondergebracht in de Stichting Softbaldino.

Naamloos-1.png

Deze stichting promoot en stimuleert in de breedste zin van het woord het softbal. 

Hoe doen ze dat?
Allereerst door het bovengenoemde blad uit te geven. 
Verder verzorgen ze, Cobus en Dinet, workshops en clinics over softbal in nagenoeg het hele land, maar de focus ligt toch wel hier in het noorden.
Zo is er op vrijdag 3 november in Brouwhotel Parkzicht een softbalpresentatie. Cobus vertelt daar over zijn werk voor de Stichting Softbaldino en Dinet deelt met de aanwezigen haar ervaringen van de WK kwalificatie in Valencia en besteedt ze aandacht aan de voorbereidingen voor deze wedstrijden en de Premiere Cup in Saronno. Het belooft reuze interessant te worden. Echte liefhebbers kunnen er zelfs een heel weekend van maken. Ook bieden ze schoolprojecten aan, waarbij de vakleerkrachten allerlei tools aangereikt krijgen om op hun school en tijdens hun lessen het softbal aantrekkelijk te maken voor de jongelui. Dit is met name bestemd voor het basis onderwijs. Een voorbeeld is de betrekkelijk kleine overstap van slagbal naar beebal, een voorloper van het softbal. Het is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 5 t/m 10 jaar met eenvoudige spelregels en voor de veiligheid een zachte bal en een knuppel. In de regio wordt nauw samengewerkt met Het Huis van de Sport, gemeenten en natuurlijk de scholen. Hetgeen moet gaan uitmonden in verschillende toernooien. Een van die toernooien is die om de Jelly Oosting Memorial Trophy, een wisselbeker van enorme omvang! Deze wedstrijd voor meiden in 2 klassen, onder de 15 jaar en onder de 18 jaar, wordt sinds 2018 gehouden in de Sorghvliethal en Parkstadhal hier in Veendam (m.u.v. de corona-jaren). Talenten uit heel Nederland doen er aan mee.  Verslagen hiervan lees je o.a. op ParkstadVeendam.nl
De laatste keer was op begin februari van dit jaar. Komend jaar, zet het alvast in je agenda, staan 3 en 4 februari op de planning. Spektakel op hoog niveau voor sportliefhebbers, zo dicht bij huis!

PHOTO-2023-10-01-15-14-37.jpg
Dinet Oosting

Het leuke van softbal is de uitdaging die het spel biedt. Bovendien vraagt het een enorme concentratie van de spelers in zowel tijdsduur, tactisch- als technisch opzicht. Een softbalteam bestaat uit mannen of vrouwen. Er bestaat géén gemengde vorm. Verschillende meiden trainen en spelen wel met de mannen mee om hun niveau te verbeteren. De belangrijkste Nederlandse competities bestaat uit een hoofdklasse en een 1e klasse. Beide bestaan uit 8 teams. In de hoofdklasse spelen veel Amerikaanse, Canadese en andere buitenlandse meiden mee. Ook volgen diverse Nederlandse meiden een studie/opleiding op een van de colleges in de States om daar het softbal nog beter onder de knie te krijgen en door te stoten naar de (wereld)top.

Velen denken dat softbal alléén een buitensport is. Maar zoals eerder genoemd is dat niet het geval. Men speelt dan in een grote hal/zaal. Uiteraard zijn dan het materiaal en de spelregels aangepast, maar het blijft zeker zo boeiend. 

Schermopname (694)b.png
Website softbaldino.nl

Toch even iets over het softbal. 4 x wijd van de openingszin wil zeggen dat de werper (pitcher) de bal 4 x niet op de juiste hoogte, of naast de thuisplaat, richting de achtervanger (catcher) heeft geworpen. Dit moet bij softbal onderhands. De afstand tussen de honken (Van Dale: elk van de vier hoekpunten op het veld, die de speler moet passeren wil hij/zij een punt scoren) bedraagt 18.30 m. Bij de thuisplaat staat de slagman. Als een speler na 3 honken over de thuisplaat komt, krijgt die één punt. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Beter is: meld je aan bij een softbalvereniging en vraag of je een keertje mag komen kijken of meespelen. Gebeurt dat, dan ben je verkocht.

Meer informatie: