Overslaan en naar de inhoud gaan

Dorpshuis De Wending Zuidwending

Door Eindredactie op vrijdag, 15 september, 2023 - 06:25

_DSC5548.jpg

Tekst Hans van Noort | Foto's Henk Gibcus

We zijn nog niet eens binnen en worden al verrast. Voor de deur een fraaie sculptuur van Jan Schoffelmeijer. De naam van het kunstwerk: De Verlichting. 
De Verlichting is dat een geheugensteuntje voor de laatste vrijwilliger die erop gewezen wordt of hij/zij het licht wel uitgedaan heeft in het dorpshuis? Of heeft Schoffelmeijer in 1992 bij de plaatsing een vooruitziende blik gehad in verband met de hoge energiekosten? Heeft het wellicht te maken de verspreiding van geestelijk licht, van kennis en wetenschap zoals in het tijdperk van De Verlichting – nieuwe inzichten op allerlei gebied eind 17e en begin 18e eeuw? Zeg het maar…

_DSC5585.jpg

Bij binnenkomst word je ontvangen in het gezellige cafégedeelte met biljart. Achter de bar bevindt zich een vrij professionele keuken en daarachter is de grote zaal met podium. Toneeluitvoeringen en muziekavonden worden daar gehouden. Ze hebben er alle ruimte. De toneelvereniging repeteert wekelijks hetgeen resulteert in zo’n 5 toneelvoorstellingen per jaar met volle bak. 
Boven is eerst een stijlvolle nieuwe vergaderruimte met 2 grote tafels met ieder 8 stoelen. Het klussenteam met medewerking van verschillende andere vrijwilligers zijn weken in de weer geweest om dit te realiseren. “Het was een soort open vide, die erg veel energie opslokte,” vertelt Hein in ’t Hout, voorzitter van de Stichting. “We hebben nu deze vergaderruimte gemaakt en dat scheelt ons aanzienlijk in de stookkosten!” Aan de wand een levensechte foto van Zuudwenden van vroeger met de oude school, nu dorpshuis. 

_DSC5551.jpg

De verschillende ruimtes zijn te huur. “De Landbouwvereniging Veendam/Ommelanderwijk en Zuidwending vergadert de ene maand hier en de andere maand in Ommelanderwijk. De Energie Stock, weet je wel van de gasopslag tussen Ommelanderwijk en Zuidwending, maakt ook met enige regelmaat gebruik van onze locatie.”
In de volgende ruimte, noem het gewoon zaal, staat een tafeltennistafel, door velen graag gebruikt. Via een klein trapje kom je op een immense zolder, die dienstdoet als technische ruimte en opslag. 

_DSC5582.jpg

Op de Zuidwending en zeker in het dorpshuis komt eenieder aan zijn trek. Tal van activiteiten organiseert de Stichting Dorpshuis Zuidwending zoals de officiële naam luidt. Het zijn niet alléén inwoners van de Zuidwending die deze bezoeken, neen, de mensen komen ook uit de naburige dorpen om een kaartje te leggen, een potje tafeltennis te spelen, een partijtje te sjoelen, de keu ter hand te nemen, te darten en ga zo maar even door. Bij het kaarten spelen ze het spel klaverjassen in competitieverband. Er zijn dan mooie en lekkere prijzen te winnen, denk aan rollades en andere vleespakketten. Bovengenoemde bezigheden vinden veelal 1 maal per 14 dagen plaats op de middag of avond. 

_DSC5569.jpg

De oude school is in 1973 gekocht van de gemeente voor een bedrag van fl. 8.000,00. Bij de opening op 1 maart 1975 van het nieuwe dorpshuis merkte de toenmalige burgemeester dhr. Nap enigszins sarcastisch op: “Ik geef jullie één jaar.” Nou, dat moet je tegen de mensen op de Zuidwending zeggen. Die gaan er dan vol voor om er iets van te maken, toen én nu nog! Het huisje naast de school werd in 1973 afgebroken en een geheel nieuw voorstuk aan de school gebouwd, het huidige cafégedeelte. Dat de burgervader er volledig naast heeft gezeten met zijn opmerking blijkt. Het dorpshuis bestaat in 2025 een halve eeuw! De school heeft dienstgedaan tot 1969, toen gingen de laatste leerlingen over naar de nieuwe school in Ommelanderwijk.

_DSC5589.jpg

In 2017 heeft een grote renovatie plaatsgevonden. Met een vooruitziende blik heeft het Stichtingsbestuur toen 60 zonnepanelen op het dak - oost en westzijde - geplaatst en is het dak volledig geïsoleerd. “Begin september zijn nog eens 24 zonnepanelen in gebruik genomen. Deze zijn aan de achterzijde op een stalen frame geplaatst, inderdaad op de zuidzijde. Hiervoor hebben we een bedrag ad € 5.000,00 subsidie van de Rabobank ontvangen met die restrictie dat we dit bedrag zelf moesten verdubbelen. Dat is gelukt,” vertelt Hein in ’t Hout vol trots.

_DSC5577.jpg

Eéns per maand is er een jeugddisco. Deze is bestemd voor de basisschooljongeren vanuit het dorp, aangevuld met vriendjes en vriendinnetjes vanuit de naburige plaatsen. “De iets oudere dorpsjeugd regelt dit en is verantwoordelijk voor de gang van zaken.”
Natuurlijk is aan de jeugd van de middelbare school gedacht, die houden geregeld een disco. 
Het proatcafé, iedere 1e woensdag van de maand, is een groot succes. Gezellig even bijpraten zoals de naam al doet vermoeden.

_DSC5566.jpg

Wat maakt De Wending uniek vragen we aan Hein in ’t Hout. 
“De kracht van onze Stichting Dorpshuis Zuidwending ligt in een aantal zaken. De zelfredzaamheid, de belangeloze inzet van onze vrijwilligers – wel 60/70 man/vrouw, het plichtsbesef en de saamhorigheid zijn de voornaamste redenen. Een voorbeeldje. We hebben jaarlijks een grote schoonmaak dag, juist geweest op maandag 4 september. Zo’n 20, soms nog wel meer, dames maken dan het gehele gebouw schoon. We drinken met elkaar koffie met wat lekkers en gaan dan weer verder. Aan het eind van de dag ziet alles er weer glanzend en fris uit. Geweldig toch. Zo zijn er nog wel een aantal zaken te noemen.”
Dat al het vrijwilligerswerk niet onopgemerkt is gebleven, blijkt wel uit de lintjesregen op Koningsdag. “Maar liefst 6 dorpsgenoten zijn door Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander onderscheiden met eremetaal.” Je zult er zeker wel van gehoord of gelezen hebben. Een terechte erkenning voor het vele werk dat zij verzet hebben. 

01.jpg

Het bestuur van de Stichting Dorpshuis Zuidwending bestaat naast voorzitter Hein in ’t Hout uit Hans Smit - penningmeester, Astrid Brands - secretaris, Saskia in ’t Hout - inkoop en Koos Bos - mister dorpshuis (manusje van alles).
“Als bestuur hebben we nog grootse plannen voor de toekomst. We willen graag van het gas af. We hebben nog 2 Cv-ketels op gas, die willen we vervangen. Maar… de subsidies van verschillende fondsen kun je vaak niet jaarlijks aanvragen dus moeten we nog even geduld hebben. Verder heeft het moderniseren, verduurzamen en toekomstbestendig maken van het gebouw de prioriteit. Bij verschillende projecten leveren we zelf de arbeid, daar draaien we ons hand niet voor om.”

“De Verlichting” weten we nu de relatie met het dorpshuis? Laten we het erop houden dat het een mix is van de in de intro genoemde mogelijkheden.

Meer info: loop eens binnen op een van de middag of avonden of
bel 06-51298542