Nieuws

Defecte straatverlichting zorgt voor veel frustratie
in de gemeente VeendamWhatsApp Image 2023-09-03 at 13.28.16.jpeg

In een aantal straten in de Havenbuurt brandde de afgelopen twee weken geen straatverlichting. Een melding van defecte verlichting kan op verschillende manieren kenbaar gemaakt worden aan de gemeente Veendam. De gemeente Veendam onderneemt dan de volgende actie zo staat vermeld op de website van de gemeente. (veendam.nl)

WhatsApp Image 2023-09-03 at 13.28.16 (3).jpeg

‘Als wij een melding krijgen van een kapotte lamp zullen wij dit doorgeven aan onze beheerder. De beheerder zal onze aannemer inschakelen. De aannemer, Swarco, zal in de regel binnen vijf werkdagen een monteur langs sturen om het probleem op te lossen. Eenvoudige storingen, zoals een kapotte lamp kan de monteur meestal meteen oplossen. Soms is er een armatuur of driver kapot. Dan moeten er onderdelen besteld worden. De aannemer zal samen met de beheerder beslissen wat er besteld moet worden. Als de bestelling binnen is zal de aannemer opnieuw een monteur langs sturen om het nieuwe onderdeel te plaatsen. Sommige storingen worden echter veroorzaakt door een storing aan het ondergrondse elektriciteitsnetwerk. Onze aannemer mag geen werkzaamheden verrichten aan dit netwerk, dat moet de netbeheerder doen. Onze aannemer zal in dat geval contact opnemen met Enexis. Enexis zal binnen 5 werkdagen een monteur langs sturen om te kijken wat het probleem is.’

Een rekensom leert bij een storing aan het ondergrondse elektriciteitsnetwerk dat het maximaal 10 werkdagen duurt voordat Enexis gaat kijken wat het probleem is. Mocht je een melding maken op een vrijdagavond dan kan dit wel 12 a 14 dagen duren.

Situatie Havenbuurt
In de Havenbuurt brandde de verlichting een aantal dagen ook overdag. Er werd melding gedaan bij de gemeente Veendam op zaterdag 19 augustus jl. Met een snelle actie werd dit probleem verholpen op maandag 21 augustus.

WhatsApp Image 2023-09-03 at 13.28.18.jpeg

Maar sinds die tijd brandt er in verschillende straten helemaal geen verlichting meer. De gemeente heeft diverse meldingen binnengekregen maar tot heden is het probleem niet verholpen. Bij navraag wat de status is van de storing is het antwoord; de storing is in behandeling. Het is duidelijk: de gemeente komt niet in actie als het termijn is overschreden en er is geen overleg wat de status is.

Om antwoord te krijgen op de vraag wat de status nu is inzake de defecte straatverlichting hebben we contact gezocht met Enexis.  De vriendelijke woordvoerder van Enexis  heeft daarop contact gezocht met de storingsmonteur die zich bezighield met deze storing.  Het blijkt dat er een kabeldefect is. Daarom brandde overdag ook de straatverlichting. De installatie is tijdelijk aangepast zodat alleen in de avond de straatverlichting aan gaat. De storingsmonteur was verrast dat de straatverlichting in de avonduren niet werkte en gaat spoedig het probleem verhelpen.

Schermopname (656).png

Conclusie
De gemeente Veendam moet meer communiceren met hun aannemer. Door een eenvoudig belletje naar Enexis was het al snel duidelijk geworden waarom de verlichting niet brandde. De storingsmonteur had eigenlijk in de avonduren moeten controleren of de tijdelijke installatie ook daadwerkelijk werkte. Natuurlijk kan je dit niet verwachten van een dag storingsmonteur. Bij een goede terugkoppeling had de opdrachtgever gemeente Veendam in de avond uren kunnen kijken of alles weer werkte en bij niet juiste werking de nodige stappen kunnen ondernemen.

Laten we hopen dat dit probleem snel wordt verholpen zodat de bewoners niet voor de zoveelste keer de gemeente moeten bellen.

Afgelopen jaren zien we deze problemen vaker. Ook bij lantaarnpalen die defect zijn geraakt door een aanrijding duurt het soms maanden voor er een nieuwe wordt geplaatst.

LIVE - Nieuwbouwproject De Draverij Veendam