Overslaan en naar de inhoud gaan

Smartengeld; Wat is het en wanneer heb je hier recht op?

Door op zaterdag, 12 augustus, 2023 - 11:13

pexels-andrea-piacquadio-3760067.jpgFoto Andrea Piacquadio

Smartengeld is een term die we vaak horen in zaken gerelateerd aan letselschadezaken. Maar wat houdt dit begrip precies in? En wanneer heb je recht op smartengeld? Voor veel mensen zijn deze termen onbekend van hun betekenis. In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en meer inzicht geven in deze juridische compensatie.

Wat is smartengeld?
Smartengeld is een vergoeding die wordt toegekend aan slachtoffers van letselschade. Het is een vorm van immateriële schadevergoeding die bedoeld is om het leed, de pijn en het verdriet van het slachtoffer te compenseren. Het gaat dus niet om materiële schade, zoals medische kosten of inkomensverlies, maar mensen kunnen een schadevergoeding eisen vanwege de emotionele en psychische gevolgen van het letsel.

Wanneer heb je recht op smartengeld?
Om recht te hebben op smartengeld moet er sprake zijn van letselschade. Dit kan zowel fysiek als psychisch letsel zijn. Het letsel moet veroorzaakt zijn door een ander, bijvoorbeeld door een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een medische fout. Daarnaast moet er sprake zijn van aantoonbaar leed, pijn of verdriet om daadwerkelijk smartengeld te eisen.

Het vaststellen van de hoogte van het smartengeld:
Het bepalen van de hoogte van het smartengeld is een complex proces. Mensen kunnen zich afvragen hoeveel smartengeld kan ik verwachten? Er zijn hier helaas geen vaste richtlijnen of formules voor. Elk geval wordt individueel beoordeeld en verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding. Deze factoren kunnen onder andere zijn: de aard en ernst van het letsel, de duur en intensiteit van het leed, de impact op het dagelijks leven en de mate van blijvende gevolgen.

Juridische procedure:
Om smartengeld te kunnen ontvangen, moet er meestal een juridische procedure worden gestart. Het slachtoffer zal een letselschade letselschade jurist moeten inschakelen die de zaak zal behandelen. De letselschade jurist zal alle relevante informatie verzamelen, zoals medische rapporten, getuigenverklaringen en bewijs van de aansprakelijkheid van de tegenpartij. Vervolgens zal er een schadeclaim worden ingediend bij de verzekeraar van de tegenpartij.


De rol van een medisch adviseur:
Bij het vaststellen van de hoogte van het smartengeld kan een medisch adviseur een belangrijke rol spelen. Deze adviseur is meestal een arts die gespecialiseerd is in letselschade. Hij of zij zal de medische rapporten en andere relevante informatie beoordelen en een inschatting maken van de ernst van het letsel en de gevolgen daarvan. Op basis hiervan kan de medisch adviseur een advies geven over de hoogte van het smartengeld.

Rechtspraak en precedenten:
Bij het bepalen van de hoogte van het smartengeld wordt vaak gekeken naar eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken. Dit wordt ook wel jurisprudentie genoemd. Rechters houden rekening met deze uitspraken en proberen een vergelijkbare vergoeding toe te kennen aan slachtoffers in vergelijkbare gevallen. Hierdoor ontstaat er een zekere mate van consistentie in de hoogte van het smartengeld. Deze bedragen staan vermeld in de ANWB Smartengeldgids.