Nieuws

Ex-politieboot bezoekt Veendam
voor kamperen op het waterIMG_1416.JPG

Door Henk Drenth

De heer en mevrouw Ten Cate uit Hattem varen in een oude FP-37 politieboot uit 1942. Het schip is gebouwd bij De Vries Lentsch in Amsterdam samen met nog 3 zusterschepen van hetzelfde model. De politieboten waren nog niet afgebouwd tijdens de Tweede wereldoorlog. Het waren nog casco schepen zonder in- en opbouw. Om ze verbergen voor de Duitsers zijn ze in de Biesbosch afgezonken geweest om misbruik door de Duitsers te voorkomen. 

Na de oorlog zijn ze weer naar boven gehaald, geschikt gemaakt voor de vaart, en voor het politiewerk dienstbaar gemaakt. 

Het exemplaar van het echtpaar Ten Cate was voor de politietaken actief in het kanaal van Oud-Beijerland, in de stad Groningen, de stad Zwolle, de Utrechtse Vecht, Akersloot en als laatste standplaats de Stichtse Vecht. 

IMG_1324.JPG

In 1978 is het politievaartuig door de domeinen verkocht aan een scheepsbouwer makelaar die het schip geschikt heeft gemaakt voor recreatie. Er werd een grotere kajuit op gezet, en meer luxe zoals het dashboard. En is er een mooie slaapgelegenheid ingebouwd ruim genoeg om gemakkelijk in te liggen. Er zat een vrij nieuwe Deutz honderd PK motor in. 

Het bijzondere is dat de motor dwars achterin ligt. Toch is het motorgeluid in de kajuit bijna tot niet te horen. Ondanks dat het schip vrij compact is zit er toch vrij veel ruimte in. Er zitten luiken in, kastjes en een grote kast voor. Ten Cate: “Het is wel minimaal, het kamperen op het water. Maar je hebt veel meer ruimte dan in een caravan. We hebben er zelf een tafel ingezet.” 

IMG_1380.JPG

“Wij hebben de boot gekocht van een chirurg uit Beverwijk van het brandwondencentrum. Die ging met pensioen en hebben ze een nieuw zeewaardig jacht laten bouwen. Het schip was net helemaal gezandstraald. En helemaal opnieuw in de lak gezet. Het is echt een stalen schip. Via iemand hoorde ik dat dit schip te koop kwam. En ik wilde ook wel een bijzonder schip, geen schip met een “torenflat.” (Zoals een schip met hoge opbouw wordt genoemd). 

“We worden vaak uitgenodigd voor de havendagen. Maar dat doen we niet omdat je dan je vakantie er op moet aanpassen. De voormalige 37-FP politieboot uit 1942 geeft een bijzonder tintje. De oude veenroute is hartstikke leuk om te bevaren. En vandaar gaan we ook even naar Foxhol. We nemen wat oude vrienden en kennissen mee. En gaan we naar de stad Groningen, waar de oud-politieboot ook dienst heeft gedaan.”

IMG_1330.JPG

Helaas moet het echtpaar Ten Cate er binnenkort afscheid van nemen. De gezondheid gaat helaas parten spelen. “We hebben er 14 jaar met heel veel plezier mee gevaren. In 2022 hebben we er drieënhalve maand mee gevaren.” “Ook al een keer vijf maanden”, vult mevrouw Ten Cate aan. “Eerst naar het noorden en toen zelfs naar Maastricht. We blijven overal een paar dagen liggen. We hebben mooie fietstochtjes gemaakt. En het Veenkoloniaal Museum bezocht.

Het echtpaar had nog een speciaal verzoek. “We willen de brugwachters een compliment maken voor hoe zij ons bedienen. Ze fietsen van en naar de bruggen, wisselen elkaar af en ook bij slecht weer. Altijd de brug weer open doen en vriendelijk zwaaien. Petje af.” “Zeker weten”, vult mevrouw Ten Cate aan.     


Fotoalbum: