Nieuws

Rijks monumentale pand Beneden Oosterdiep in de steigersWhatsApp Image 2023-07-30 at 10.56.40.jpeg

Tekst Peter Panneman | Foto Willem van der Werf

Sinds afgelopen week staat het rijks monumentale pand aan het Beneden Oosterdiep 141 in Veendam in de steigers en zijn er enige (ver)-bouwactiviteiten waargenomen. Een gespecialiseerd bouwbedrijf is momenteel bezig om de vervalschade te herstellen.

In de zomer van 2020 was er tijdens een controle ter plaatse van erfgoedvereniging Heemschut aanzienlijke verval geconstateerd. ``Het karakteristieke gebouw staat er slecht bij``. Reden voor de erfgoedbeschermers om een brief aan de gemeente te sturen, met daarin de vraag of er contact is met de eigenaar. Ook wees Heemschut op de strafbaarheid van dit verval. De gemeente is de partij die op moet treden tegen verval.

WhatsApp Image 2023-07-30 at 10.56.41.jpeg

Na tientallen jaren van leegstand trokken ook de omwonenden vorig jaar aan de bel. En vroegen de gemeente om op te treden. De gemeente omschreef de locatie niet alleen als beeldbepalend op een markante locatie, maar ook als `rotte kies`.

Voor het pand is in het eerste kwartaal 2021 een vergunning afgegeven. Op basis daarvan mogen er bouwactiviteiten plaatsvinden. De eigenaar van de monumentale villa heeft laten weten het pand in kleine stapjes te willen herstellen, met bijdragen uit het zogeheten Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan Oost-Groningen.

Het pand is gebouwd in 1901 in opdracht van houthandelaar P. van Linge, waarschijnlijk ontworpen door architect J.A. Hooykaas uit Groningen in een stijl waarin Art Nouveau en Rationalistische elementen zijn te herkennen. In het pand, dat in een zeer slechte bouwkundige staat verkeert, zijn zeer waardevolle interieuronderdelen aanwezig. Tevens verkeren de plattegronden nog in een oorspronkelijke staat.