Nieuws

Sur Lie Wijn en Culinair Borgercompagnie01.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

“Vanuit liefde voor eten, koken, wijnen én mensen is Sur Lie Wijn en Culinair ontstaan,” vermeldt de site. De folder doet er nog een paar schepjes bovenop: “Persoonlijke aandacht voor (h)eerlijk eten – catering, lunches, relatiegeschenken, (wijn)proeverijen en wijnen.” Verder termen als: “Smaakvol, aandacht, creatief.” Daarmee is de gehele lading nog niet gedekt, want tijdens het interview stuitten we op nog een component namelijk de kookstudio van Sur Lie Wijn en Culinair. Dat al deze begrippen en woorden ook een inhoud hebben, wordt snel duidelijk. Gastvrijheid en gastvriendelijkheid straalt er bij de ontvangst al vanaf. Of is dat gewoon die liefde voor mensen? 

Liesbeth van Huizen, dat is ze. Ze houdt niet op met vertellen, prachtig. Haar bedrijf Sur Lie Wijn en Culinair Borgercompagnie 199 vindt ze geweldig leuk, maar heel intensief. Onder alles wat ze doet, wil ze haar eigen handtekening zetten! Alleen dan is het goed genoeg! Lokale, verse én mooie producten waarvan de smaak klopt en die vervolmaakt worden door de combinatie met elegante smaakvolle wijnen. Rode, witte en rosé voornamelijk uit de landen rondom de Middellandse Zee en Portugal. Ze werkt meestal alleen en is op die manier verbonden met het hele proces. Bij grote bestellingen kan ze een beroep doen op een aantal ambulante hulpkrachten. “We vormen samen een heel hecht team.”

02.jpg

Hoe is het eigenlijk begonnen?
Liesbeth: “Jarenlang ben ik winkelmanager bij Etos geweest. Op een gegeven moment is de uitdaging weg en word je niet meer blij van wat je doet. Maar wat dan? Een vraag, waar ik niet 1,2,3 uitkwam. Een cursus bij het opleidingsinstituut NLP - toepasbare psychologie en communicatie - heeft me geholpen. Met mensen omgaan kwam daaruit.
Toen heb ik een carrièreswitch gemaakt en de Culinaire Vakschool in Groningen doorlopen en stage gelopen in het foodcourt bij de Makro in Groningen. Om me verder te bekwamen volgde ik kookworkshops bij De Librije van Jonnie Boer in Zwolle en verschillende wijncursussen. Inspiratie deed ik op bij de 1e vrouwelijk meesterkok van Nederland Angelique Smeinck. Een diversiteit in smaken, texturen en bites pas ik nu ook veel meer toe dan voorheen.
Via een fair in Borgerswold en Piet Pijbes, wijnkoperij en groothandel, kwam ik op een eigen bedrijf uit. Het is dan 2017.
De maaltijden en gerechten maakte ik thuis in de keuken. Al spoedig werd die te klein. In 2019 bouwden we de garage om tot een professionele kookstudio met alle denkbare apparatuur. Dan… corona. Heftig pal na zo’n grote investering.”
Liesbeth zit niet bij de pakken neer. Creatief en ondernemend als ze is, zoekt ze naar kansen en oplossingen. Die pakt ze op met buurman Doornbosch van de asperges en aardbeien. Het aspergeseizoen is net begonnen. Ze ontwikkelt een hoogstaand culinaire aspergemaaltijd en biedt die aan. De markt is er kennelijk rijp voor. Ze gaan als zoete broodjes over de denkbeeldige toonbank en vinden hun weg door heel Groningen en Drenthe. Velen genieten, na het opwarmen in de magnetron, van dit witte goud. 

03.jpg

Na de corona pakt ze de draad weer op met het verzorgen van de catering voor gelegenheidsborrels, feestjes, verjaardagen en openingen. Zakelijke en privé lunches en het geven van proeverijen en kookworkshops. De kookworkshops zijn vanaf 4 tot 10 à 12 personen een beetje afhankelijk van de wensen van de gasten/klanten. Een schitterende gelegenheid voor teambuilding – samen koken én samen genieten van de bereide maaltijd. Mooier kun je het niet hebben!
De catering bestaat bijvoorbeeld uit soepen, salades, hartige taarten, eenvoudige en luxe broodjes, culinaire hapjes, tapas- en bourgondische schalen/planken tot volledige diners inclusief nagerechten veelal in combinatie met de al genoemde wijnen, bubbels en/of port.

De ingrediënten koopt Liesbeth, indien mogelijk biologisch, lokaal in en altijd kersvers. Met allergieën en/of diëten houdt ze rekening. In overleg kan heel veel.
“Laatst een wel heel bijzondere workshop,” vertelt Liesbeth. “Een bevriende Drentse kunstschilder geeft schilderlessen/-workshops buiten in de fraaie Drentse natuur. Ik moest de catering voor hem en zijn cursisten regelen. Fraai zomer weer, lekker buiten de heerlijkheden met elkaar verorberen, glaasje wijn, tussen de schildersezels en andere attributen in. Een groot succes. Je waande je in de Provence of aan de Loire.”

04.jpg

Haar capaciteiten blijven niet onopgemerkt. De Sterren, school voor speciaal onderwijs in Hoogezand, vraagt haar om voor hun leerlingen kooklessen te geven. Dit lesgeven mondt uit in een vaste middag per week komend schooljaar als naschoolse activiteit! De kinderen hebben een leeftijd van rond de 10 jaar en hebben net als anderen talenten, dromen en ambities. Ook Liesbeth geniet van dit lesgeven en hun spontane reacties. “Heerlijk om te doen.”

Sur Lie Wijn en Culinair. Waar komt die naam vandaan?
Velen associëren Lie met Liesbeth of een toost op Liesbeth, doch het zit iets anders in elkaar. Sur Lie is een in Frankrijk wettelijk vastgelegde term. Het komt voor bij wijnflessen met witte wijn en betekent dat de wijn op gist heeft mogen rijpen. Je krijgt dan een vollere en complexere smaak. De Sur Lie is een soort bezinksel in de wijn, ook wel droesem genoemd. Bezinksel, er blijft iets achter. Dat hoopt Liesbeth ook als je bij haar een workshop volgt of de catering door haar laat verzorgen. In dit kader is dit natuurlijk een perfecte naamgeving.

05b.jpg

Heb je binnenkort iets te vieren, dan is Sur Lie Wijn en Culinair het juiste adres. 
Wil je met vrienden(innen) eens een gezellige avond of middag in de vorm van een kookworkshop, reis dan gerust af naar Borgercompagnie. Ook voor liefhebbers van een goede fles kwaliteitswijn hoef je niet ver weg! 
Onthoud het maar: Borgercompagnie 199

Meer info:
liesbeth@surlie.nl
www.surlie.nl
06-51127904