Nieuws

Educa Symfonia orkest 140218.JPG

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Het slotaccoord klinkt. De laatste klanken ebben weg. De dirigent tikt de laatste maat af. Een fractie van een seconde is het muisstil, dan barst de zaal los. 
Cliché ‘s misschien? Nou, hier niet! Het applaus komt uit het hart. Wat straalt dit orkest, deze 20 musici, een enthousiasme uit. Logisch dat het publiek meegenomen wordt in dit élan.

De concertzaal is de foyer van vanBeresteyn, de dirigent - net nieuw - Esther van Dijk en de musici zijn het amateur-orkest Educa Symfonia. 

02.jpg

Het orkest bestaat uit:

strijkinstrumenten  - 1e en 2e violen, cello’s en contrabas;
houtblazers            - hobo, fagot en klarinet;
koperblazers           - hoorn, fluiten, trombone en trompet;

Aangevuld met, indien nodig, solisten op de piano of vleugel, slagwerk (vacant) en/of menselijke stem. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat wel eens musici of solisten “geleend”worden van andere orkesten zoals het VKSO, andere ensembles of onze eigen MDT (Muziek, Dans- en Theaterschool)!
Educa Symfonia is het opleidingsorkest van het Veenkoloniaal Symfonie Orkest en heeft nauwe banden met de Muziek-, Dans- en Theaterschool en wordt door hen gefaciliteerd. Dit laatste ook door Cultuur- en congrescentrum vanBeresteyn.

01_resize.jpg

Wat hebben ze tijdens dit koffieconcert deze zondagochtend, aanvang 11.00 uur, ten gehore gebracht? Een gemengd repertoir van (licht) klassieke-, film-, klezmer-, pop-, rockmuziek en andere stijlen.
Sinds kort houdt een muziekcommissie zich bezig met de muziekkeuze voor de concerten. Drie leden van het orkest bepalen samen met Esther het programma. Dat is geen sinecure, want het moet voor iedereen te behappen zijn. De orkestleden is gevraagd een top 5 van hun favoriete nummers door de geven aan de muziekcommissie. Dat bepaalt uiteraard mede wat er op het nieuwe programma komt, gevarieerd zal het zeker worden komend(e) seizoen(en).
Het leuke van dit concert is dat de zaal bij één van de stukken betrokken wordt. Trommels en andere slaginstrumenten worden rondgedeeld en op aanwijzing van de dirigent speelt het publiek mee. Ritmisch en lekker opzwepend. Zeker weten dat er talent in de zaal aanwezig was…

foto optreden Veenkade.jpg

“We verzorgen niet alléén koffieconcerten, neen, we doen veel meer. Zo hebben we op 3 juni j.l. een concert gegeven in de Veenkade. Met busjes werden ook andere ouderen van de Breehorn en Meander opgehaald, zodat we voor een volle zaal, zeker 60 personen, mochten musiceren. Aan de blije gezichten na afloop kon je zien dat de mensen genoten hadden,” vertelt Asun Ortuzar Vlietstra, een van de leden van het orkest en 2e violiste. 

Esther van Dijk is de nieuwe dirigent. Zij heeft een zangopleiding genoten en zich verder bekwaamd via allerlei privélessen en cursussen op het gebied van orkestdirectie. Naast deze nieuwe job dirigeert zij ook verschillende koren. “Een symfonieorkest leiding geven is wel iets heel anders,” glimlacht ze, “maar om voor zo’n groep gedreven mensen te staan, waar iedereen wordt gewaardeerd en in waarde gelaten, is een prachtige uitdaging en voelt als een warm bad.” Met haar ervaring en enthousiasme kan ze het orkest nog meer (klank)kleur geven.
Laatst heeft ze nog met een van haar koren meegedaan, succesvol, aan een festival in Bologna (It). 

De groep musici van Educa Symfonia is heel divers, niet alleen qua leeftijd, maar ook qua achtergrond en niveau. Deze diversiteit is uniek maar zorgt ondanks dat toch voor een hechte en warme band. Eén ding hebben ze gemeen namelijk de aardigheid en het plezier om samen muziek te maken en er met elkaar voor te gaan. Ze repeteren wekelijks op donderdagavond in een van de ruimtes van de MDT, gehuisvest op de 2e verdieping van vanBeresteyn (“piano”trap op). Educa Symfonia is in 2015 opgericht. 

IMG_1861.JPG

Komend seizoen staan weer verschillende optredens op het programma. Op zondagmiddag 24 september geven ze een concert in de foyer van vanBeresteyn in het kader van het Oetfeest.
Op 19 november in dezelfde ruimte een koffieconcert. Aanvang 11.00 uur.
En op 3 maart, het is dan al weer 2024, wederom een koffieconcert. Het Nieuwjaarsconcert in de Veenkade komt er ook weer en in februari spelen ze in het kader van de maand van het ensemble samen met groepjes leerlingen van de MDT. En wie weet, komt er wel weer een meespeelmiddag samen met het Veenkoloniaal Symfonieorkest? Het belooft weer een spetterend muzikaal jaar te worden.
Houd de media én de site van www.parkstadveendam.nl in de gaten, want het is de moeite waard om een of meerdere concerten te bezoeken. Krijg je géén spijt van!

foto bij meespelen VKSO ES.jpg

In het begin hebben we het over de bezetting van het orkest gesproken. “Dat is niet altijd exact te regelen,” memoreert Asun. “Op een gegeven moment hadden we te veel fluitisten en een tekort aan violisten. Kan gebeuren. Een paar jonge musici hebben zich laten omscholen en spelen nu in het orkest viool. Prachtig toch! Dat hebben we allemaal over voor ons orkest én zegt iets over de sfeer!”
Met enige regelmaat stromen leden van Educa Symfonia door naar het Veenkoloniaal Symfonie Orkest. Leuk voor hen, want dan kunnen ze een niveau hoger spelen. Voor Educa Symfonia is dat minder leuk, want dan moeten ze op zoek naar nieuwe leden. “Zo hebben we momenteel behoefte aan een pianist, een slagwerker, enkele violisten en nog een paar andere instrumentalisten. We zijn naarstig op zoek. Mocht je iemand weten? 
Met zo’n versterking kunnen we ook een uitgebreider repertoire uitvoeren.”

160625 Opleidsorkest VSOK (2).jpg

Op de site van Educa Symfonia staat:
“Het orkest waar je van geniet, waar je leert én waar je van leert.”
Tevens komen we de tekst tegen:
“Educa Symfonia, waar passie én muziek samenkomen.”
Mooier kunnen we het toch niet afsluiten?

Meer info: