Overslaan en naar de inhoud gaan

Overhandiging defibrillator aan Roossien
van Dorpshuis Bijleveld

Door Henk Drenth op vrijdag, 14 juli, 2023 - 14:54

IMG_8206_2.jpg

Dorpshuis Bijleveld heeft van Stichting Groningen HartVeilig een AED in ontvangst mogen nemen. Voorzitter Kasper Roossien heeft het apparaat in ontvangst genomen van Abel Dethmers. Het apparaat was in oktober al toegezegd. Dethmers heeft de defibrillator van Groningen HartVeilig aan de gevel geïnstalleerd.

De plaatser is vanuit Roden werkzaam voor Defibtech. De buitenkast bij Dorpshuis Bijleveld is korstleden geïnstalleerd. Samen met twee andere buitenkasten in Borgercompagnie. En waren via dezelfde stichting Groningen HartVeilig ook deze beschikbaar gesteld, en nog een derde in Borgercompagnie. Het was een gezamenlijke aanschaf.

IMG_8177.JPG

“Een AID buitenapparaat is een geweldig mooi apparaat”, verteld Abel Detmers. “Mensen kunnen er goed mee geholpen worden. De verantwoordelijkheid bij de aanmelding ligt bij HartslagNu. Het allerbelangrijkste gedeelde, want bij een AED staat en valt alles bij een noodoproep. En voor de hulpverleners die hem moeten gaan gebruiken.”

Detmers drukte de gebruikers bij Dorpshuis Bijleveld aan het hart om er bekendheid aan te geven. Om aan te geven dat er dat er hulpverleners nodig zijn. Mensen die kunnen en mogen reanimeren kunnen zich aanmelden bij HartslagNu.nl. Ze worden dan een burgerhulpverlener. Wanneer er een oproep is krijgen ze de code van de kast. Dat gaat allemaal via 112.

IMG_8200_2.jpg

Dethmers vind het Dorpshuis Bijleveld een heel mooie locatie voor de AID. Het is goed in zicht, en vrij toegankelijk.

Zijn er weer nieuwe onderdelen nodig, dan kan men met een speciale telefoon een nummer bellen. Het is daarbij van belang om bij de AED te controleren of ook de pets (de elektroden) nog heel zijn.

IMG_8217.JPG

Detmers: “Het is ook van belang dat de burger hulpverleners erop letten tot wanneer hun certificaat geldig is. De geldigheidsduur is twee jaar. Als dat niet wordt aangepast wordt je niet opgeroepen. Het bestand van mensen is altijd in beweging. Je moet zorgen dat je het altijd actueel houd. Het is te jammer als je wel een kast hebt, maar geen hulpverleners.”

“De kast van de AED die hier aan de muur hangt is eigenlijk het gemakkelijkste onderdeel. Misschien dat de duurste onderdelen, die mensen uit eigen financiën organiseren, moeite heeft gekost Maar het staat of valt toch met de hulpverlening. Als daar de focus op ligt komt het goed.”

IMG_8205.JPG