Overslaan en naar de inhoud gaan

300 deelnemers tijdens Veendammer Turftocht

Door op zondag, 2 juli, 2023 - 15:38

3C4A2406.JPG

Door Bert Woltjes

Op zondag 2 juli werd de 17e Veendammer Turftocht gehouden. Wandelaars en fietsers uit Veendam en omstreken konden eindelijk, na 3 jaren corona, weer meedoen met de Veendammer Turftocht. De start was traditiegetrouw bij La Vache in de Kerkstraat. Wandelaars starten vanaf 09.00 uur, de fietsers vanaf 10.00 uur. Aan de start kreeg men koffie/thee met koek, een lunchpakket en een tegoedbon.

3C4A2421.JPG

Dit jaar bestond het sportieve aanbod uit twee fietstochten (45-55 km) en een wandeltocht (+/-20 km). De fietstocht van 45 km kon worden uitgebreid met een lus van zo’n 15 km voor de echte doortrappers of elektrische fietsen. De route ging via de Industrieweg richting Wildervank en via Dalweg 36 naar Wildervanksterdallen om vervolgens via Gieterveen naar Gieten te fietsen waar bij Hotel-Restaurant “Het Zwanemeer” een pauze werd gehouden. Vervolgens ging men via Eexterveen en Borgercompagnie en Borgerswold weer op huis aan.  

3C4A2422.JPG

Sinds 2004 heeft de organisatie van de Veendammer Turftocht (Ondernemersvereniging Veendam Centraal) een eer hoog te houden als het gaat om mooie fiets- en wandelroutes door de Veenkoloniën. Spil van de Turftocht is Veendam. Vanuit het centrum wordt gefietst of gewandeld naar plaatsen in de buurt. Maar andersom kan ook: de wandelaars worden vervoerd naar een plaats buiten Veendam en wandelen vervolgens terug. Wat het wordt, is elk jaar een verrassing voor de ruim 300 deelnemers en dat maakt de tocht zo leuk.