Sport

Veendam open libre toernooi 2023Biljartkampioen Libre Mehmet Apaydin.jpg

Door Bert Woltjes

Afgelopen weekend heeft in “Het Raadhuis” te Wildervank de finale plaatsgevonden van het Veendam open libre kampioenschap.
Dit toernooi maakt deel uit van een 4-tal ranking toernooien in onze provincie. 
In de week voorafgaand aan deze finale streden 97 deelnemers voor een felbegeerd plekje in deze finale waar uiteindelijk voor 24 spelers een plekje was (12 spelers in de B-groep met een moyenne tot 1.70 en 12 spelers in de A-groep met een moyenne van 1.70 en hoger).
De 12 spelers van elke groep werden in 2 poules verdeeld op basis van hun plaatsing. Na de 5 poulewedstrijden speelden de poulewinnaars nog een kruisfinale om te bepalen wie de grote finale mocht gaan spelen om de titel.

In de A-groep werd de kruisfinale gespeeld tussen Stienus Sluiter uit Stadskanaal (die al zijn partijen in de poule in winst had weten om te zetten) en de “thuisspelende” Mehmet Apaydin uit Veendam.
Laatst genoemde had in poulewedstrijden 1 partij verloren net als de andere thuisspeler Dirk Brakenhoff maar op basis van het gespeeld percentage moyenne mocht Mehmet de kruisfinale spelen. (111,92% om 99,91%)
In deze kruisfinale speelde Mehmet weer ijzersterk en hij won de partij dan ook zodat hij de eerste finalist was voor de titel.

Zijn tegenstander uit de B-groep moest komen uit het duel tussen  Pieter van der Poel en ook weer een thuisspelende Dennis Lengton. Beiden hadden tijdens de poulewedstrijden 1 partij verloren Waarbij Pieter op percentage de poulewinnaar werd en Dennis 2 punten voorsprong had op zijn concurrent. Helaas voor Dennis kon hij de goede wedstrijden niet doorzetten (wellicht door de spanning) en zodoende wist Pieter met overmacht te winnen.

De finale ging dus tussen Mehmet Apaydin en Pieter van der Poel.
Eerstgenoemde speelt al het hele jaar zeer sterk en solide met al diverse toernooioverwinningen maar ook hier speelde de spanning toch ook weer een rol . Pieter kon de gehele partij op percentage bij blijven en Mehmet kon geen gaatje slaan zodat het uiteindelijk een spannende partij bleef met een close finish.  Mede door een late serie van Mehmet werd het verschil dan toch gemaakt en hij mocht dan ook zeer terecht de overwinningstrofee ontvangen uit handen van de wedstrijdleider/organisator Jan Poot die het hele toernooi elke dag aanwezig was om alles in goede banen te leiden.

Dank aan alle spelers voor hun deelname en inzet, de organisatie, de sponsoren en “Het Raadhuis”