Overslaan en naar de inhoud gaan

Galerie uit winterslaap

Door op zondag, 2 april, 2023 - 09:42

Amelia - Diane Brodie.jpg

Na een winterslaap van enkele maanden, start galerie Kijk ’s Kunst in Wildervank weer met exposities. De dag voor Pasen, zaterdag 8 april, begint de tentoonstelling “GROOTS uut GRUNN, met verbluffend knappe olieverfschilderijen van Diane Brodie uit Blauwestad. Zij is klassiek geschoold, technisch bijzonder begaafd en achter elk schilderij schuilt een prachtig verhaal. Op 7 mei komt zij naar de galerie om die verhalen te vertellen.

Haar familiegeschiedenis, Engels met Schotse “roots”, is voor haar een belangrijke inspiratiebron voor het schilderen. Verhalen uit het verleden, soms mondeling en soms schriftelijk doorgegeven, geven haar de onderwerpen voor haar schilderijen, waarbij feiten en fantasie door elkaar lopen. Haar motto: “Every picture tells a story”.

Eddy Veldkamp.JPG

De expositie wordt aangevuld met aquarellen van Eddy Veldkamp uit Nieuwolda, die opvallen door de heldere, felle kleuren.  Iets wat je niet meteen bij waterverf verwacht. Dit maakt zijn werk wel heel kenmerkend. Voeg daarbij Eddy’s onderwerp-keuze: taferelen uit zijn directe (leef)omgeving en je hebt een heel herkenbare, eigen(zinnige) stijl.

parelhoenders Hilde van Heuveln.JPG

“Kunst omdat we het leuk vinden” is het motto van Hilde van Heuveln en Oscar de Jong. Hilde is geboren Friezin, maar woont al ruim 30 jaar in de provincie Groningen. Haar dierenbeelden zijn gemaakt van grove chamotteklei, waarbij de natuur steeds haar grootste inspiratiebron is. Voor het decoreren worden vooral slib en oxides gebruikt. Het meeste heeft ze geleerd “door vallen en opstaan”. Dat mag zo zijn, haar keramiek valt vooral op door een zeer rake typering.

winterkoninkje Oscar de Jong.JPG

Oscar de Jong groeide op in Amsterdam maar woont alweer heel lang in Doodstil (het Hogeland). Zijn liefde voor en kennis van de natuur zie je terug in zijn stoere en toch transparante beelden van ijzer en cortenstaal. Cortenstaal krijgt in de buitenlucht de bijbehorende patina, maar roest daarna niet verder. Grotendeels autodidact als kunstenaar, weet Oscar met luchtige, minimale vormen de typerende kenmerken van dieren en planten op knappe wijze weer te geven. Zo ontstaan beelden die sterk tot de verbeelding spreken. Deels zijn ze buiten opgesteld.

Galerie Kijk ’s Kunst aan de Poststraat 77 in Wildervank, met een echt Art Deco interieur, is geopend op zaterdag en zondag van half 2 tot 5 uur en op afspraak. Ook op paasmaandag is de tentoonstelling te bekijken. De expositie sluit op 28 mei.