Nieuws

Sport & Joy Outside - 5 jaar_DSC5865.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Deze 3 woorden in de aanhef spelen een belangrijke rol bij bovengenoemd sportclub namelijk: sport, joy en outside. Het sportieve heeft de eigenaresse haar hele leven al gehad met ervaringen in het turnen, hockeyen en met volleyballen. Joy staat voor blijdschap, vreugde en genot. Dat je van bewegen moet en kunt genieten ligt voor de hand, anders houd je het niet zo lang vol. Het buitenzijn heeft ze van de scouting mee gekregen, waarvan ze nog altijd lid is. Ze geeft al 5 jaar lang trainingen bootcamp. Op 1 mei viert ze met haar groepen het eerste lustrum. Waarschijnlijk heb je een groepje wel eens aan het werk gezien en je afgevraagd wat ze toch aan het doen zijn? Bij duisternis (’s winters) in het centrum van Veendam en anders wel in Borgerswold. Veelal kleine groepjes, tussen de 6-12 m/v met uitschieters naar boven en beneden. Bootcamptrainingen vraagt ook om een uitleg, want wat is dat nou.

_DSC5922.jpg
 
Bootcamp is het in groepsverband sporten in de buitenlucht onder begeleiding van een trainer. De  training omvat hardlopen, intervaltrainingen, fitnessoefeningen met dingen die je onderweg tegenkomt zoals een boom, een muurtje, een picknicktafel, een stoeprandje, een bankje, een hellinkje, een trappetje, een brugleuning en wat zo meer. Ook neemt ze zelf vaak allerlei attributen mee om oefeningen mee te doen zoals elastieken, springtouwen, gewichtsschijven en fitnesstouw. Ook het eigen lichaamsgewicht heeft in de trainingen een voorname functie. “Het gaat erom dat mensen in beweging komen, het leuk vinden, vooral een stukje gezelligheid ervaren, natuurlijk functioneel bezig zijn en dat ze na een training een voldaan gevoel hebben.”

_DSC5950.jpg

Maar… over wie hebben we het eigenlijk? 
We zijn in gesprek met bootcamptrainster Jackelien Blaauw. Ze heeft 5 jaar geleden haar eigen bedrijf annex sportvereniging opgericht genaamd Sport & Joy Outside.
Ze geeft de trainingen naast haar werk als adviseur P&O (Personeel en Organisatie) bij een groot bedrijf in Hoogezand. Ze geeft ook personal trainingen!

_DSC5866.jpg

De trainingen deelt ze zo in dat het blokken zijn van 8 lessen, die ze op ingenieuze wijze laat verspringen zodat sporters die meerder keren per week een training volgen niet 2 x met hetzelfde worden geconfronteerd. “De trainingen,” vertelt Jackelien enthousiast, “bevatten altijd een warming up, fitnessoefeningen, vaak een spelelement, een soort circuitje, buikspieroefeningen en natuurlijk een loopgedeelte. Vaak eindigen wij nog met een actief sprintje. Alle spieren komen in de trainingen aan bod.”
De trainingen vinden plaats op maandag- en woensdagavond en op zaterdagochtend.
Jackelien is lovend over de mogelijkheden die Borgerswold biedt. “De nieuwe toestellen hebben we uiteraard allemaal al uitgeprobeerd,” glimlacht ze. “Op het mulle zand van het strandje langs de waterplas alsmede bij sommige gedeeltes van het mountainbikeparcours ligt de oefenstof voor het oprapen.”
“Door de corona hebben we wel de nodige beperkingen gehad, maar met een stukje creativiteit is er toch doorgetraind. Alleen die 6 weken van de strenge lock down stonden de trainingen stil.”

_DSC5874.jpg

“De afgelopen 5 jaar zijn omgevlogen,” beaamt Jackelien Blaauw. “Een aantal sporters is al vanaf het begin lid. Anderen korter of zijn weer teruggekomen. We hebben een gezellige groep mensen. Voor sporters is het handig om een bepaalde structuur te hebben door bijvoorbeeld tenminste 1 x in de week te trainen. Dan kun je gezamenlijk iets opbouwen. Dit werkt beter dan zo af en toe eens aanschuiven. Uiteraard heeft iedereen de vrijheid om te doen en laten wat die zelf wil, maar toch.”

_DSC5997.jpg

Jackelien heeft zich het bootcamp trainen eigen gemaakt door talloze cursussen in Zwolle en Groningen (stad). Een van de cursussen was bijvoorbeeld die van bewegingsconsulent. Een andere was die van bootcamp- en fitnesstrainer. Heel specifiek heeft ze cursussen gevolgd over sporten tijdens zwangerschap. Wat kun je dan doen? Hoe zwaar mag je in zo’n situatie iemand belasten? Tot hoelang mag je doorgaan enz. enz. “Je kunt niet zomaar beginnen. Je moet wel weten wat je doet.”

_DSC5919.jpg

Bootcamp is géén wedstrijdsport. Er zijn in de regio wel mud-runs of obstacle-runs. Hierbij gaat het om het fysieke en mentale uithoudingsvermogen. De deelnemers leggen een parcours af met allerlei hindernissen, moeten door de modder kruipen, wellicht een waterglijbaan overwinnen, klimvaardigheid tonen en een stukje zwemmen. Bekend is de Kardinge-run. Helaas gaat deze met ingang van dit jaar niet meer door. 
Een andere uitdagende run is “De Ruigste Run van de Veenkoloniën,” die op 3 september plaatsvindt. De organisatie meldt dat dit de gezelligste mud-run van het noorden is! 
Afstanden zijn 4 km, 7½km en 2x deze laatste afstand. Veel van Jackeliens sporters nemen deel aan één van deze stormbaanachtige runs voor bikkels.

_DSC5960.jpg

De sporters komen niet alleen uit Veendam en directe omgeving. Ze traint wekelijks sporters uit Assen, Hoogezand en zelfs Gasselternijveen. Ze komen omdat de trainingen erg gevarieerd en afwisselend zijn, er veel leuke en technische oefeningen in zitten, er persoonlijke aandacht is, gezelligheid voorop staat én alle niveaus aan hun trekken komen. De maximale groepsgrootte is 15 personen. “Dit doe ik ook in verband met de veiligheid en om eenieder voldoende aandacht te geven.”
De trainingen gaan in principe altijd door. Is Jackelien onverhoopt verhinderd, dan zorgt ze voor een vervanger. Ook van haar kant zorgt ze ervoor dat de structuur intact blijft.
Aan het begin van het nieuwe seizoen, na de zomervakantie, nodigt Jackelien al haar cursisten uit voor een BBQ bij haar thuis in de tuin. “Altijd een leuke start en een gezellig samenzijn.”
In de toekomst hoopt Jackelien naast de “gewone” bootcamptrainingen ook bootcamptrainingen te organiseren voor gezinnen /families. In verband met corona heeft ze dat een aantal jaren niet gedaan!

_DSC5883.jpg

Sport & Joy Outside helpt daar natuurlijk bij.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom een keer kijken en misschien wel meetrainen. Probeer het eens. De proefles is gratis.

_DSC5896.jpg

Meer informatie:
Kijk op de site voor de meest actuele informatie hierover.
www.sportandjoyoutside.nl
of mail: sport.joy.outside@gmail.com
bellen kan ook: 06-22705553


Fotoalbum: