Regio

Open Dag waterschap Hunze en Aa's



vooraanzicht Rozema.jpg

Op zaterdag 11 maart opent gemaal Rozema in Termunterzijl de deur voor het publiek. Waterschap Hunze en Aa’s houdt er dan een open dag voor jong en oud. Van 11 tot 15 uur. Ook kunnen bezoekers kennis maken met partijen die bij het waterschap meedoen aan de verkiezingen.

Naast een rondleiding door het gemaal staan er verschillende activiteiten op het programma. Het waterschap laat op de dijk zien hoe het ervoor zorgt dat de dijk veilig blijft. Er kan worden afgedaald in de naastgelegen vispassage. Muskusrattenvangers vertellen hoe zij ervoor zorgen dat dijken en keringen veilig blijven. Ook wordt een rondleiding door de Kleine Polder gegeven. Kinderen kunnen het zandzakkenspel spelen. Het bezoek aan de open dag kan worden gecombineerd met een bezoek aan historisch museumgemaal Cremer. Dit gemaal dateert uit 1930 en wordt door vrijwilligers in ere gehouden.

Gemaal Rozema
Gemaal Rozema is belangrijk voor de afvoer van overtollig water naar zee. Het gemaal kan 45.000 liter per seconde de zee in pompen. Vier grote scheepsmotoren met een vermogen van 935 pk per pomp zorgen voor de aandrijving. Het gemaal pompt water weg uit het Oldambtgebied. En als het erg nat is kan waterschap Hunze en Aa’s water vanuit het Eemskanaal via het Termunterzijldiep naar het gemaal sturen. Dit gaat te hoge waterstanden op het Eemskanaal en het Winschoterdiep tegen. Als het hoog water op zee is, kan het gemaal een hoogteverschil van 4,5 meter overbruggen.

Voor meer informatie: www.hunzeenaas.nl/opendag.