Nieuws

Energiebuffer Zuidwending:
verslag bijpraatsessie waterstofopslag



IMG_7199.JPG

Door: Frido Overmars | Area Manager Noord Nederland 

Halverwege januari hielden we een bijpraatsessie voor omwonenden. Ik wil graag iets meer vertellen over de informatie die daar is gedeeld. Het uitgebreide verslag vindt u op: www.energiebufferzuidwending.nl/waterstof. We hebben gesproken over de omvang en locatie van de installatie voor waterstofopslag, over de locatie van de cavernes en bovengrondse asfaltplaten en over de vergunningenprocedure.

Omvang en locatie installatie
Voor de opslag van waterstof is een installatie nodig die vergelijkbaar is aan de huidige. Deze installatie is voorzien tussen de huidige installatie en de N366. We stellen voor het een soortgelijke uitstraling te geven als de huidige installatie. We verwachten dat de installatie iets groter wordt dan de huidige. De grond waarop de installatie komt, heeft al bestemming industrie omdat Nuon daar een installatie wilde bouwen voor de gasopslagen die ze wilde realiseren.

Installatie waterstofopslag.JPG

Positie cavernes en asfaltplaten
In de afbeeldingen die we tot nu toe lieten zien van de positie van de asfaltplaten, gingen we uit van caverne A1 t/m A10. Onderzoek heeft uitgewezen dat de diepe ondergrond bij caverne A8 minder geschikt is voor een grote caverne voor opslag. We onderzoeken daarom een caverne A11 i.p.v. caverne A8. Deze is gepland naast caverne A10 aan de kant van Ommelanderwijk.

De cavernes voor aardgasopslag zitten soms onder de bovengrondse asfaltplaat, maar niet altijd. Omdat de bovenkant van de cavernes op minimaal 1.000 meter diepte zitten, zijn we in staat daar schuin naartoe te boren. Dat maakt het mogelijk de asfaltplaten (cavernepads genoemd) verder van de bebouwing af te plaatsen. We hebben voor de drie nog te ontwikkelen cavernes, zoekgebieden voor de bijbehorende asfaltplaten aangewezen. We vragen (direct) aanwonenden met ons mee te denken over de randvoorwaarden, om te komen tot de beste plek voor deze cavernepads.

Cavernepads.JPG

Tweede stap in de procedure
In maart wordt de tweede stap in de vergunningenprocedure gezet. In die stap wordt bepaald wat we onderzoeken in de MilieuEffectRapportage(s) (MER). Dat is bijvoorbeeld een risicoanalyse en het effect op flora en fauna. Als de procedure officieel start, zal het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat aankondigen via een advertentie in regionale kranten. De informatie komt dan ook op www.rvo.nl. Wanneer u zoekt op ‘HyStock’  vind u het als bovenste resultaat. Daar staat ook hoe u mee kunt denken over wat er onderzocht gaat worden in de MER.