Handbalsters Aeolus en Blue Stars
delen punten in ware thriller

Foto Jeppe Smed Nielsen

In de 13e competitieronde stond de handbalderby tussen het Wildervankster Aeolus en het Winschoter Blue Stars op het programma. Alle ingrediënten die een derby moet hebben waren in de sporthal van Winschoten ruimschoots voorhanden. Veel spanning, duels soms tot op het randje, fraaie treffers, volle tribunes, en momenten dat de emoties met regelmaat de overhand namen.

Vanaf het 1e fluitsignaal werd duidelijk dat beide formaties bereid waren om heel diep te gaan. De gasten uit Wildervank beten zich regelmatig stuk op de taaie dekking van de thuisploeg, dat de defensieve organisatie prima op orde had. Aeolus had moeite om de ruimtes te vinden, stond na tien minuten nog wel met 1-2 op voorsprong, maar keek vanaf dat moment tot het rustsignaal constant tegen een achterstand aan. Dat aan de kant van de gasten paal, lat, en een uitstekend optreden van Blue Stars keepster Sanne Kroeze, meer treffers in de weg stonden, zorgden ervoor dat de druk aan  Aeolus zijde hoog bleef.

Sowieso eisten beide keepsters in dit treffen een hoofdrol op want ook keepster Anne Pater liet zich aan de kant van de bezoekers met een aantal knappe reflexen niet onbetuigd.

Blue Stars wist een minieme voorsprong van 1 treffer tot aan de rust vast te houden en zo stond het halverwege 8-7.

Bij de Wildervankster formatie werd in de rust gehamerd op het te statische spel in aanvallend opzicht, en het feit dat er in defensief opzicht de ruimtes af en toe te groot werden. Het spelbeeld veranderde tot de 40e minuut echter amper. De thuisploeg kwam op een 10-8 voorsprong, en dat deed Aeolus omschakelen naar een gewijzigd aanvalsconcept. Blue Stars was zoekende naar het juiste antwoord en de ploeg uit Wildervank profiteerde van de onrust in de Winschoter defensie door een 10-8 achterstand om te buigen naar een 11-14 voorsprong. Die marge bleek echter niet voldoende in een derby als deze. Er ontspon zich een enerverend duel waarbij de emoties aan beide kanten (en op de tribune) regelmatig hoog opliepen.

Blue Stars kroop, gesteund door de fanatieke aanhang, in de slotminuten toch weer dichterbij. Aeolus zag een fraai opgezette aanval niet verzilverd worden (de bal teisterde het aluminium), incasseerde kort daarop nog een tijdstraf, en de thuisploeg kwam in de laatste tien seconden in overtal alsnog langszij.

Nadat de kruitdampen waren opgetrokken, en de rust weer op de Winschoter sportvloer was neergedaald, gaf het scorebord een eindstand weer van 14-14. En dat was, gezien het spelbeeld over 2x 30 minuten, misschien wel de meest logische uitslag.

Scores Aeolus; Daniëlla Zuidema (10x), Elsa Brouwer, Hedy Oostenbrink, Chantal Kampijon en Kimberley van der Laan (ieder 1x)