Nieuws, Sport

Start FitGaaf! op CBS De KernStart FitGaaf! op CBS De Kern.jpg
Foto gemeente Veendam

Maandag 6 februari 2023 is het project FitGaaf! op CBS De Kern in Veendam van start gegaan. Het is de tweede basisschool in Veendam die deelneemt aan het gezonde leefstijlprogramma voor leerlingen van de basisschool. Leerlingen uit groep 3 tot en met 8 gaan drie weken stickers plakken voor elke gezonde actie! Zo zien kind en ouder wat er elke dag minimaal voor een gezonde leefstijl nodig is, hoe goed dat nu al gaat en wat er misschien nog net beter kan.

Sportieve start
De kinderen maakten ‘s morgens om 08.30 uur een sportieve start op het schoolplein van CBS De Kern. Wethouder Henk Jan Schmaal (sport) gaf een korte toelichting over FitGaaf! waarna de sportconsulenten van Veendam Beweegt alle leerlingen en ouders aan de hand van een springtouw lieten springen en dansen op de muziek. Vervolgens kregen de leerlingen in de klas van de sportconsulenten meer uitleg over Fitgaaf!

Wethouder Henk Jan Schmaal: “We vinden het belangrijk dat de kinderen goed en gezond kunnen opgroeien. Het programma Fitgraaf! stimuleert en beloont kinderen die bezig zijn met gezonde dingen zoals bewegen, gezond eten en drinken maar ook ontbijten en elke nacht voldoende slaap. Het is onze intentie om het project FitGaaf! in 2023 op zoveel mogelijk basisscholen in de gemeente Veendam uit te voeren.”

Fitgaaf! gaat mee naar huis
Alle leerlingen kregen een kalender van 3 weken en een stickervel. 3 weken lang kunnen de leerlingen stickers verdienen met gezond eten en drinken, bewegen en voldoende slaap. Op de kalender is ook een gedeelte ingericht voor een van de ouders of verzorgers. Op deze manier kunnen ouder en kind samen leren over een gezonde leefstijl. Het gaat niet om goed of fout, maar om inzicht vergroten over je eigen leefstijl.

Verloop en afsluiting Fitgaaf!
Na de sportieve start komen de sport consulenten in de eerste week weer op school om de vooruitgang van het stickers plakken met de leerlingen te bespreken. Ook wordt dan de klassenposter besproken en beplakt met stickers. Aan het einde van de drie weken komen de sport consulenten wederom terug in de klas om het project FitGaaf! te bespreken en af te sluiten met een anonieme vragenlijst om te bespreken hoe het project is gelopen en welke bewustwording er is ontstaan bij de kinderen en hun ouders/ verzorgers.

Veendam Beweegt en FitGaaf!
Veendam Beweegt vind het belangrijk dat alle inwoners van de gemeente Veendam voldoende en veelzijdig bewegen. Naast dat sporten gezellig en leuk is om te doen, is bewegen ook goed voor de gezondheid. Door sporten voel je je fitter, je ontwikkelt betere motorische vaardigheden en je hersenen gaan er beter door werken.