Nieuws

Commissie Huurzaken Veendam



_DSC4891.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

“De Commissie Huurzaken,” aldus Thea Paas, “behartigt de belangen van de huurders.” 
Thea is lid van het bestuur van de Commissie Huurzaken. Verder zitten in het bestuur: Riny van der Meer (voorzitter), Debora Vermaas, Janny Trip, Gezina Woltjes-Perdok, Henk Biemolt en Annet Zuidhof (penningmeester).
Maar wat zijn dan die belangen die ze behartigen?
Op de eerste plaats staat natuurlijk dat de huizen betaalbaar moeten zijn. Gezien de huidige energiekosten is duurzaam ook een belangrijk item. Dan zet de commissie zich eveneens in om de kwaliteit van de woningen te verbeteren (nieuwe keuken, badkamer, douche, toilet / geluidsoverlast aanpakken / nieuwe mechanische afzuiging / HR++ beglazing ). Leefbaarheid als aandachtspunt geldt niet alleen voor de woningen, maar voor de hele leefomgeving (buurt/wijk) en als laatste punt staat beschikbaarheid op het programma. Een heel scala van aandachtspunten en dat doet de commissie inmiddels al bijna 30 jaar!
“We komen op voor de huurders. Hiervoor hebben we veelvuldig overleg met woningbouwcorporatie Acantus, de beleidsmakers van de gemeente Veendam én deBasis (v/h Compaen).

01-Commissie Huurzaken Veendam.jpg 
Logo: commissie huurzaken

“Het is begonnen,” herinnert Riny van der Meer zich, “met de onvrede en onrust tegen het slopen van een aantal flats in Noord - 1994. Wij hebben toen bemiddeld tussen de huurders en woningbouwcorporatie Acantus. Helaas is die sloop toen wél doorgegaan.”
De afgelopen jaren hebben we ons ingezet met allerlei acties én natuurlijk de individuele bemiddeling. Acties die nog helder op het netvlies staan bij de bestuurders zijn:

  • Opruimacties in Noord – in het kader van Noordwest op z’n best -
  • Op het schoolplein hadden we een afvalcontainer geregeld, waar alle overtollige rommel in gestort kon worden:
  • Tuinonderhoud in het Scheepskwartier - Samen met de bewoners, de gemeente, Acantus en deBasis hebben we een soort wedstrijdje georganiseerd wie de mooiste tuin had;
  • Tegengaan van eenzaamheid Meerpaal - Een mooi initiatief om de eenzaamheid aan te pakken. Ook weer een samenwerking met de hierboven genoemde partners. In het begin nogal wat argwaan, later erg succesvol. Er draait tot op heden nog een wandelgroepje;
  • Energiemarkt Wildervank - Wat recentelijk. Via energiecoaches hebben we de mensen hulp aangeboden om te kijken wat ze zelf zouden kunnen doen om hun energierekening in toom te houden. Een bewustmakingsproces. Bij oudere huizen met een energielabel lager dan E is dat natuurlijk van substantieel belang;
  • In de Julianaflat (ontploffing/gasexplosie) is er na het herstel een BBQ georganiseerd voor de bewoners. Werd bijzonder gewaardeerd en was erg succesvol;
  • Voor de corona hebben we een Kerstactie gehouden in onder andere Julianaflat, Borg Oosterdiep, Meerpaal;
  • We hebben ons ook sterk gemaakt voor ondergrondse containers bij de Prinsenhof (Wildervank).
  • Een knarrenhof in Veendam – er zijn hierover nog besprekingen.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Het belang van de huurders/bewoners staat altijd voorop.

_DSC4890.jpg

Acantus heeft in de gemeente Veendam ca. 3000 woningen in de verhuur/beheer. Dat is bijna 30% van het totale aantal woningen in de gemeente! De huurprijzen variëren goedkoop via betaalbaar laag en -hoog naar duur en vrije sector resp. € 452,20 / € 647,19 / € 693,60 / € 808.06 tot een hoger bedrag in de laatst genoemde sector.
Van dit aanbod zijn ook nog een aantal zogenaamde Wmo-woningen. Dit zijn aangepaste woningen bijvoorbeeld zonder drempels of een in hoogte verstelbaar keukenblok waar je met een rolstoel onder kunt komen en/of levensloopbestendig. 
Kort geleden is nog een akkoord getekend het zogenaamde Woonlastenakkoord 2023 
ErVeur mekoar! Dit laat zien hoe de komende jaren met elkaar (Acantus en de huurdersorganisaties) geïnvesteerd wordt in acceptabele woonlasten voor de huurders van nu en de huurders van de toekomst.
De Commissie Huurzaken werkt volledig met vrijwilligers, maar valt onder de Stichting Bewoners Overleg Veendam (SBOV), waar ook Wijk- en buurtbeheer onder vallen.

_DSC5260.jpg

Dit beeld van de beeldhouwer Herman Bartelds (1956) genaamd “De Ontmoeting.” Het symboliseert de ontmoeting tussen Acantus en de huurders. Er zijn 2 bewegingen, 2 vormen die samenkomen; vraag en aanbod. De woningcorporatie heeft het aanbod: huizen, de huurders hebben de vraag: woonruimte. Tussen dit aanbod en de vraag zit ook ruimte. Daarom een ruimtelijk beeld. (bron: brochure Commissie Huurzaken.)
Het kunstwerk staat voor het gebouw van Acantus aan Aquapark 7 en is in 2002 gehouwen en in 2005 geplaatst.

De Commissie Huurzaken, Acantus en de gemeente hebben bindende prestatieafspraken gemaakt voor de periode van 2023 tot 2027. Prestatieafspraken?  
Hierin spreken zij de intentie uit om gezamenlijk en ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid invulling te geven aan goed wonen in Veendam. Uiteraard met in achtneming van regionale afspraken, wet- en regelgeving, economische- en demografische (vergrijzing / wegtrekken van jongeren / migranten e.d.) ontwikkelingen. 
Ook hier weer met de uitgangspunten betaalbaarheid, beschikbaarheid, wonen met zorg, kwaliteit en duurzaamheid en een leefbare woonomgeving 
In het rapport (18 pagina’s dik) staan de ambities om het voor de (nieuwe) inwoners van Veendam aantrekkelijk te maken om hier te wonen. Men heeft niet stil gezeten. Met de verbeteringen van de woningen krijgt de buurt of wijk ook veelal een opkikker. Daar wordt iedereen beter van.
Tussentijdse evaluaties houden de 3 partijen scherp of gemaakte afspraken/prestaties wel gerealiseerd zijn!
De prestatieafspraken zijn een afspiegeling van de Nationale Prestatieafspraken.

_DSC4884.jpg

De Commissie Huurzaken is geen instelling waar je alleen met woon (woning) klachten terecht kunt. Neen, ze doen meer. Dat is wel duidelijk. Via allerlei overlegorganen praten ze mee over het hier en nu op woongebied in Veendam én over de toekomst. De brede woonvisie van de gemeente, nu volop in de belangstelling, zal dan ook mede gestoeld moeten zijn op de afspraken die gemaakt zijn met de Commissie Huurzaken en wooncorporatie Acantus. Wat willen de inwoners op het gebied van wonen, leefomgeving, winkels, openbaar vervoer en voorzieningen op het gebied van sport en zorg in de toekomst?

Meer informatie:
info@commissiehuurzaken.nl
of vraag via de gemeente of deBasis of Acantus wie je het beste kunt benaderen.