Agenda

Gesprekskring over lastige Bijbelverhalen



Datum: 
woensdag 8 februari 2023 10:00

 

book-gf762af7cd_1920.jpg
Foto Yerson Retamal

Vier ochtenden o.l.v. ds. Hilde van der Zwaag-Visscher

De werkgroep Vorming en Toerusting - voor inspiratie en ontmoeting - van diverse samenwerkende kerken in Veendam, Wildervank, Ommelanderwijk/Zuidwending en omgeving organiseert in februari en maart op vier woensdagochtenden gesprekken rond vreemde, bizarre of zelfs weerzinwekkende Bijbelverhalen.

De eerste reactie op die vreemde verhalen is vaak: ‘Daar kan ik niks mee!’ Het druist in tegen onze wetgeving, onze normen en waarden, onze rechtsorde, onze humaniteit. Zeker als God hierin een rol speelt, roept dat veel vragen op. Wat moeten we ermee? Moeten we zulke teksten maar overslaan en negeren, of zoeken we naar een uitleg waar we in onze tijd wél mee uit de voeten kunnen?

Afgelopen november en december was er voor een eerste serie van vier ochtenden veel belangstelling. Er komt een vervolg van vier bijeenkomsten in februari en maart. Ook nieuwe deelnemers kunnen instromen.

Als eerste verhaal is gekozen voor de vrouw van Lot die in een zoutpilaar veranderde. Na de verwoesting van Sodom keek zij, op de vlucht met haar gezin, nog één keer om. Wat was daar nou zo erg aan? Het tweede verhaal gaat over de dochters van Lot. Als het gebroken gezin in een grot in de bergen woont, voeren zij hun vader Lot dronken om kinderen te krijgen van hem … wat moeten we daarvan denken? De andere verhalen worden nog gekozen.

Gespreksleider is ds. Hilde van der Zwaag, als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente van de Grote Kerk Veendam. Per ochtend wordt een verhaal gelezen en besproken volgens de handreiking van dr. Piet Schelling, emerituspredikant en publicist. Hij schreef voor het lezen van dit soort lastige Bijbelverhalen het boekje 'Vreemd en bizar'. Het is niet nodig het boekje aan te schaffen (maar het mag natuurlijk wel…). Er wordt een kleine bijdrage voor de koffie / thee gevraagd, maar laat dit geen drempel voor deelname zijn.

Data, tijd en plaats: 8 en 22 februari en 8 en 22 maart 2023 van 10.00 – 11.30 uur, in de Bovenzaal van de Grote Kerk, J.G. Pinksterstraat 5 te Veendam.

Wie interesse heeft, is van harte welkom om mee te doen! Opgave bij ds. Hilde van der Zwaag-Visscher, e-mail: predikantpknveendam@gmail.com of tel. (0598) 769 044.