Nieuws

AKKA expositie: Art NouveauAffiche-Expositie-Art-Nouveau-digitaal.jpg

AKKA expositie ‘Art Nouveau’. Vanaf zondag 11 december 2022 t/m 4 april 2023 exposeren dertien kunstenaars (opgeleid aan de Klassieke Academie) in Salon vanBeresteyn in Veendam met werk waarmee ze reageren op het thema Art Nouveau.

Vandaag de dag is er een ware revival van de Jugendstil, Art Deco en Art Nouveau; alle benamingen voor de stroming tussen ca. 1890 en 1930. Werken uit die tijd herken je vooral aan vloeiende lijnen (de slaolie-stijl) en decoratieve ontwerpen. Deze nieuwe kunst inspireerde destijds veel kunstenaars: beeldhouwers, schilders, architecten, meubelontwerpers etc. In de Veenkoloniën kun je op veel plekken de kenmerkende elementen van de Jugendstil terugvinden in bijvoorbeeld de bouwstijl en diverse ornamenten en decoraties in de woningen.

De expositie ‘Art Nouveau’ haakt aan bij de tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum in Veendam: ‘Een vleugje Jugendstil in Oost Groningen’. De looptijd van beide tentoonstellingen is vrijwel dezelfde. Waar het Veenkoloniaal Museum vooral voorwerpen en kunstwerken uit die tijd (rond 1900) laat zien, geven de dertien kunstenaars een meer hedendaagse kijk op Art Nouveau. Er zijn schilderijen en beeldhouwwerken te zien en te koop.

Deelnemende kunstenaars
Annette Hoolsema, Fleur Krist, Alma Ficchi, Diana Roos, Folly Spoelstra, Cindy Sprokel, Monique van Gijzel, Koosje Zomer, Sieuwke Ronner, Machteld Kee, Diane Brodie, Peter Tholen en Mineke Gravers.        

Alle dertien kunstenaars zijn afgestudeerd aan de Klassieke Academie in Groningen. In de eerste drie jaar worden de kunstenaars in opleiding de ins en outs van het schildersvak bijgebracht. Compositie, kleur, materiaalkennis, het menselijk model. Alles wat een professioneel kunstenaar in zijn koffer moet hebben. De laatste twee jaren zijn gericht op de eigenheid van de beeldende kunstenaars. Hoe wil je werken? Wat wil je laten zien, wat maakt jou bijzonder in jouw atelier? Na het eindexamen, afgesloten met een diploma-uitreiking in de Martinikerk in Groningen, staan de kunstenaars er alleen voor. In Veendam laten ze nu zien hoe ze zich hebben ontwikkeld.

Adres en bezoektijden
De kunstgalerie is gesitueerd aan de buitenzijde van het Theatercomplex vanBeresteyn. De kunstenaarsvereniging AKKA treedt op als galeriehouder. De Salon is dagelijks te bezoeken tijdens openingstijden van het cultuur- en congrescentrum vanBeresteyn. Adres: Museumplein 5A, 9641 AD Veendam. De ingang is via het Grand Café.