Nieuws

Resultaat actiedag Winkler Prins voor Oekraïneschool 2 in Lviv.png

Op 22 april 2022 hebben de leerlingen van Winkler Prins een actiedag voor Oekraïne georganiseerd. Er werden allerlei activiteiten gedaan, zoals een sponsorloop, sportestafette, bingo, eten maken en verkopen, straatmuziek, zwemmen, stoepkrijten en nog veel meer. Ze hebben samen maar liefst

€ 15.000,- opgehaald. Een prachtig resultaat. Abel Dijkhuis, Directeur Administratie & Advies bij Winkler Prins vertelt: “We wilden het geld niet op ‘de grote hoop’ van giro 555 zetten, maar écht iets concreets doen voor de scholen in Oekraïne”.

laptops op transport vanuit Ommen.jpeg

90 refurbished Chromebooks gekocht
Maar de grote vraag was: waar hebben deze scholen behoefte aan? En hoe krijg je het daar? Via de Lions Club Veendam is de school in contact gekomen met Maus Westerbaan uit Hardenberg voor advies en begeleiding. Via hem kwamen ze in contact met zijn plaatsgenoot Natalia, een van origine Oekraïense docent Engels. Zo hoorden ze dat er behoefte is aan nieuwe laptops. Daar kwam weer het wereldwijde netwerk van de Lions Clubs van pas. Want via de Lions Club Lviv kwam Winkler Prins in contact met 4 scholen in Lviv en één school in Dubye en één school in Krotoshyn, twee plaatsen net buiten Lviv. Op één van die scholen werkt de schoonzus van Natalia als docent. Naar aanleiding van dit goede idee, hebben ze 90 refurbished Chromebooks gekocht bij Vos Comtronics en deze laten omstickeren met Oekraïense letters.

overdracht bij de Oekrainse grens.png

Hoe krijg je de Chromebooks in Oekraïne?
Echter is het niet zo makkelijk om ‘even’ naar Oekraïne te rijden met 90 laptops in je kofferbak. De Lions Club Hardenberg had al een keer, met hulp van Natalia, hulpgoederen, als veldbedden en dekens, gestuurd en dus ervaring met vervoer naar Oekraïne. Dankzij hun ervaring wist de school wat ze kon verwachten en konden ze alle douanedocumenten van tevoren goed regelen. Ook besloten ze om de Chromebooks in een auto te vervoeren en niet in een vrachtwagen. Want deze staan over het algemeen langer bij de grens om door de douane te komen!

Een 1.500 kilometer lange reis
De Chromebooks begonnen hun lange reis, van maar liefst 1.500 kilometer mét drie overdrachten, vanuit Ommen naar de eerste stop in Balinek (aan de Poolse grens). Daar nam de contactpersoon van de Lions Club Balinek de 90 laptops over voor de tweede etappe. Zij hebben de laptops verder gereden door Polen naar de Oekraïense grens.

Leuk weetje: de vervoerder had een door politie ondertekende brief mee dat de laptops niet gestolen waren, maar echt aangekocht.

Maus Westerbaan en Abel Dijkhuis.jpg

Alle Chromebooks goed aangekomen
Bij de Oekraïense grens aangekomen, werden de laptops overgedragen aan de Lions Club Lviv. Zij namen de laatste etappe voor hun rekening en brachten ze naar de scholen. Alle laptops zijn inmiddels afgeleverd, met een vertaalde brief van de bestuurder van Winkler Prins, Ferdinand Vinke, erbij. De docenten en leerlingen zijn er heel erg blij mee, hebben ze door middel van filmpjes laten weten!

Leerlingen Oekraïne en Winkler Prins in contact met elkaar
Kers op de taart is het contact dat De school wil leggen tussen de leerlingen van de scholen in Oekraïne en aantal leerlingen van Winkler Prins om digitaal kennis met elkaar te maken, in het kader van burgerschap.

school in Lviv.png

Een mooie (internationale) samenwerking met een top resultaat!
“Mooi om te zien dat we zo, met alle samenwerkingspartners, zoals de verschillende Lions Clubs in de diverse landen met hun vrijwilligers, als Winkler Prins een mooie bijdrage hebben kunnen leveren aan scholen in Oekraïne.” Een andere mooie spin-off is dat wereldwijde Lions Clubs vanuit dit initiatief ook kunnen helpen met andere projecten richting Oekraïne door hun connecties.