Nieuws

KUNST IN HUIS Veendam_DSC3633.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

De gemeente Veendam kent verschillende locaties waar kunst geëxposeerd wordt. Om er enkele te noemen: het gemeentehuis zelf, theater en cultuurcentrum vanBeresteyn, de Turfcentrale en bij diverse galeries aan huis. Sinds 2 jaar is daar Kunst in Huis aan het Beneden Oosterdiep 63 bijgekomen. Toch is Kunst in Huis uniek om zijn concept. Je kunt er namelijk van kunst genieten – exposite ruimte - onder het genot van een kopje koffie én je kunt er kunst kopen of huren - kunstuitleen.
Velen hebben een zekere afstand tot kunst, het schrikt af omdat in pers met enige regelmaat prijzen van (top)kunstwerken worden verspreid. Via kunstveilingen rollen dan de miljoenen over de tafel. Dat is voor mij niet weggelegd, zegt men dan. Ook vindt men kunst elitair, terwijl dat helemaal niet zo is. Kunst is er voor iedereen, daarom is het concept van kunstuitleen zo aantrekkelijk. 

_DSC3652.jpg

De expositie ruimte naast het oude postkantoor is bijzonder én karakteristiek. Het is het huis van wijlen Van Heijningen Bosch. Bij menig oud Veendammer zal een lichtje gaan branden. Van Heijningen Bosch heeft er jaren gewoond. Dagelijks dronk hij een kopje koffie in Veenlust, zo wordt hij herinnerd. 
Twee kenmerkende panden naast elkaar. Het oude postkantoor, nu Makelaardij Alders en het huis van Heijningen Bosch. 
De galerie en kunstuitleen is een samenvoeging van de kunstuitleen van Oudeschans, Zwolle en die van Veendam. De openingstijden zijn: donderdags en vrijdags van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdags van 10.00 tot 16.00 uur. Je wordt ontvangen door Roelof Hoving en/of Marieke Sulman. Beiden hebben een kunst achtergrond, docent kunstvakken. Roelof geeft nog een aantal dagen les en Marieke is van de kunstuitleen Oudeschans meegekomen. Roelof is zelf ook kunstschilder en heeft een eigen atelier in Slochteren.

_DSC3644.jpg

De totale collectie van het Kunst in Huis omvat ca. 1600 werken, waarvan het overgrootste deel schilderijen en grafiek (b.v. zeefdrukken, litho’s en etsen) . Ook ruimtelijk werk als borden van keramiek, kunstvoorwerpen van hout, bolglaasjes en beeldhouwwerken behoren tot de verzameling. Alles is gedigitaliseerd en te bezien op www.kunstinhuis.nl . Een deel van de bijeengebrachte kunst wordt in geconditioneerde kelders van Makelaardij Alders bewaard. Wow hé, 1600 kunstwerken. Het is een genot om de site te bezoeken en alvast een voorproefje te krijgen van al die kunstuitingen. Je kunt zoeken op kunstenaar, maar even gemakkelijk op onderwerp, techniek, grootte, kleur of stijl. Wil je een olieverfschilderij aan de muur met bijvoorbeeld een stilleven of iets met natuur dan kun je die via bepaalde filters tevoorschijn toveren. Als je dan ook nog iets van de kunstenaar wilt weten, klik gewoon verder en maak vervolgens een schifting wat je wel of niet aanspreekt. 

_DSC3655.jpg

Na de site volgt natuurlijk een bezoek aan de galerie. In het echt zien of via de site zijn 2 verschillende werelden! 
Via een gietijzeren trapje loop je naar binnen. Dan begint het… Je wordt overrompeld. Het plafond, de vloerbedekking, de wanden vol met kunst, de sfeervolle inrichting én de hartelijke ontvangst maken een bezoek tot een feest. “Dat moet ook,” leggen Marieke en Roelof uit. “Kunst moet een feest zijn.” 
Op het moment dat wij de galerie bezoeken is er een tentoonstelling te bewonderen van 9 kunstschilders uit de regio onder de noemer: Veenkunst # 1. Bekende namen zijn: Roland Beyer, Martin Horneman, Wiltfried Pathuis, Eza Weijer e.a. 
Verschillende kunststijlen zijn te onderscheiden: figuratief, abstract, landschappen, bloemen, minimalisme, portretten, klassiek, stillevens en ga zo nog maar even door.
In de standaards en aan de muur werk van meer gevestigde namen als Herman Brood, Xandra Donders, Harrie Gerritz, Corneille en Anton Heyboer (zie hieronder) en tientallen anderen uit binnen- en buitenland. 

Het interieur én de kunst zijn beslist de moeite waard. Je raakt niet uitgekeken. Een bezoek aan galerie Kunst in Huis is een waar uitje. 

_DSC3659.jpg

Kwaliteit
Uiteraard moet de kunst wel voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. “We kijken naar opleiding van de kunstenaar, het totale oeuvre, de persoon, waar hij/zij nog meer geëxposeerd heeft en of de kunstenaar achter ons concept staat van huur en/of verkoop. Want… huur is natuurlijk de kunstuitleen. Je kunt via de uitleen alleen huren, maar ook huren en sparen, zodat je later eventueel een geliefd kunstwerk kunt kopen. En natuurlijk “gewoon” kopen.
Kunst niet voor mij weggelegd? Ho, ho. Voor een bedrag van < € 9,00 per maand heb je al een écht kunstwerk aan de muur. Daar kan geen reproductie tegen aan, hoe mooi die ook is! De huurprijs is afhankelijk van de naam van de kunstenaar, de grootte van het werk, het soort werk en zo meer. Het leuke van huren is dat je elke keer weer een ander werk mee naar huis of bedrijf kunt nemen. “Bij velen is het zo dat ze van een kunstwerk gaan houden en het niet meer kwijt willen.” 

_DSC3658.jpg

Het rijks-monumentale pand van Van Heijningen Bosch met zijn traditionele uitstraling staat ook garant voor een intiem familiair of zakelijk diner, een feestelijke receptie, een smaakvolle wijnproeverij, een zinvolle vergadering of een schitterende bruiloft. Het gehele gebouw leent zich daarvoor, doch de serre spant de kroon. In een ambiance van moderne kunst en stijl in contrast met het originele klassieke interieur is ieder evenement daar op voorhand geslaagd. Voor allerlei (bedrijfs)presentaties hoef je écht niet verder te zoeken!

Nog een bijkomstigheid. Een kunstcadeaubon (als relatiegeschenk?) is natuurlijk altijd leuk geven. Deze zijn eveneens verkrijgbaar aan het Beneden Oosterdiep 63. Het is tevens een uitnodiging om de fraaie galerie te bezoeken en te ervaren wat kunst met je doet.

_DSC3657.jpg

Meer informatie:
0598-631030
info@kunstinhuis.nl
www.kunstinhuis.nl


Fotoalbum: