Nieuws

Veel belangstelling voor lezing ruilverkaveling



WimD.jpg

Voor de tweede lezing in de Stainkroeg in het kader van de expositie een kapitale impuls was er weer een grote belangstelling. 50 bezoekers wilden nog eens weer herinneringen ophalen hoe het 50 jaar geleden allemaal begon: De herinrichting van Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkolonién.

Daarvoor was uitgenodigd Hilbrand Sinnema, bestuurder CVLB en vertegenwoordiger landbouworganisaties in de Herinrichtingscommissie en Deelgebied Westerwolde over de gezamenlijke ruilverkavelingsaanvragen in 1970, de aanloop tot de herinrichting, de betekenis voor de landbouw en de afwikkeling van de stadsmeierrechten.

Sinnema vertelde hoe belangrijk deze herinrichting Oost-Groningen is geweest voor heel Oost-Groningen. Zonder die ingreep hadden we hier vandaag niet in de Stainkroeg gezeten, aldus Sinnema. Met name door de z.g.n. lex specialis en door een hele goede samenwerking van de betrokkenen, hebben we het voor elkaar gekregen. Zo'n wet zou ook de oplossing zijn voor de huidige gas- en stikstof problemen. Die wet die toen door 6 ministers was ondertekend, dwong de regering het beleid uit te voeren

We hebben nu, aldus Sinnema geen landbouwbeleid om tot daden te komen. Zoals we tijdens die herinrichting de werkzaamheden en plannen goed op elkaar afstemden staan nu plan en uitvoer haaks op elkaar: Een goed boerenbedrijf dat aan alle vergunningen voldoet krijgt nu zomaar het bevel om op te krassen, omdat het de natuur belemmert. Het vertrouwen dat we tijdens die herinrichting hadden deed ons slagen, Dat vertrouwen is nu helemaal weg.

Deze lezing was ook voor de samenstellers van de expositie een kapitale impuls, een eye opener, om weer eens te horen wat er zich achter de schermen allemaal afspeelde om tot een goed resultaat te komen. Een prestatie, want de veenkoloniale landbouw was maar een aspect, het welzijn, de woningbouw natuur, recreatie en vervoer speelden ook 'n aardig deuntje mee. En… we moesten ook nog worden verlost van de stadsrechten. Goed om dit alles nog eens weer te beleven. 

Kom langs in Ommelanderwijk, opdat we nooit vergeten wat er verbeterd is, want……. O, Pekelder Daip, wat ligtst doe doar ja lekker fris, as dat nou gain groot wonder is.