Regio

Kinderboek Snoes en Joep debuut van Muntendammer schrijfster Annette Scholtens  



Annette Scholtens-met-haar-boek digitaal.jpg

Annette Scholtens uit Muntendam had het een jaar geleden niet durven dromen: haar eigen kinderboek. Vandaag is het dan toch echt zover. Een pallet vol boeken werd afgeleverd bij haar huis. Maar vanaf het eerste idee tot aan het uiteindelijke product bleek best nog een onderneming. Maar wel één die ze niet had willen missen.

Moeder en schrijfster
Annette is bijna vijftig en beginnend schrijfster. Daarnaast is ze moeder van drie volwassen kinderen en een tiener. Als kind las ze al graag en was ze dan ook elk moment buiten schooltijd in de bibliotheek te vinden. Dat ze ooit een ‘echte’ schrijfster zou worden kon ze zich toen nog niet bedenken. 

Borrelende ideeën
Ruim een jaar geleden zette Annette toch maar eens haar pen op papier en begon te schrijven over poes Snoes en Joep de muis. Er borrelden in haar hoofd namelijk steeds vaker ideeën en grappige situaties rondom dit duo op. ‘Ik moest er gewoon iets mee doen’, aldus Annette. ‘Toen ik het eerste verhaaltje af had, heb ik het laten lezen door een collega van mijn werk. Zij was gelijk enthousiast en dat gaf mij een enorme boost. Schilderes Jade voorzag het verhaal van kleurrijke tekeningen.

Stoute schoenen
Vrij snel daarna begon ik te fantaseren over hoe het zou zijn, wanneer ik mijn verhaaltjes zou kunnen vereeuwigen in de vorm van een heus boek. En het idee dat ouders hun kinderen dan zouden voorlezen over de bijzondere vriendschap tussen Snoes en Joep vond ik wel heel bijzonder’, zegt Annette. En zo trok ze de stoute schoenen aan en ging op zoek naar een vormgever en een uitgeverij. Ze benaderde Teo de Haan met wie ze als kind nog samen in de klas heeft gezeten. Hij hielp haar via zijn bedrijf NP Media met de vormgeving en aanverwante zaken. Samen legden ze contact met Uitgeverij Palmslag uit Groningen. Deze zette de ‘puntjes op de i’ en wilde de distributie wel verzorgen.     

Niet alles is altijd zoals het lijkt
Dit eerste boek kreeg de titel ‘Onverwachte vrienden’. ‘Het is natuurlijk niet zo voor de hand liggend dat een poes en een muis dikke vrienden worden’, lacht Annette. ‘Ik vind het leuk om verhalen net even iets anders te laten verlopen, dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Het geeft de lezer de mogelijkheid om de situatie ook eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Het is vaak niet zo erg als het lijkt en soms houd je er zelfs een vriendschap aan over.

Het boek ‘Onverwachte vrienden’ van Snoes en Joep is vanaf nu te bestellen via www.snoesenjoep.nl