Nieuws

Fresco en Stroatklinkers succesvol in Grote Kerk



IMG_0915_2.jpg

Ingezonden stuk

In een tot de laatste plaats bezette Grote Kerk in Veendam wisten zondag jl. de Veendammer Accordeonvereniging Fresco o.l.v. Toos Hidding-Smit en de Groninger Bluegrassgroep De Stroatklinkers met bandleider Bob Heidema het aanwezige publiek met hun muziek twee en half uur lang te boeien.

De muziekstukken van Fresco werden op de hem kenmerkende wijze ingeleid door presentator Bert Kraan. Dirigente Toos heeft alle muziekstukken speciaal voor het orkest vierstemmig heeft gemaakt, waarbij een basaccordeon het orkest ondersteunt. Door deze wijze van muziekpresentatie heeft het orkest een geheel eigen en kenmerkende orkestklank. Fresco bracht een gevarieerd programma met muziek van licht-klassiek tot populair waarop meermaals enthousiast door het publiek werd gereageerd door mee te zingen en te klappen.

De muziek van De Stroatklinkers kenmerkt zich door een combinatie van traditionele Amerikaanse volksmuziek, Ierse-folk en Rock and Roll, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van akoestische instrumenten. De veelal Groninger liedteksten werden voortdurend humorvol gepresenteerd.

Juist ook door de grote gevarieerdheid van het programma bleef het publiek van eerste tot de laatste muziek geboeid en de reacties na afloop waren dan ook lovend, waarbij vaak ook werd gehoord dat men blij was dat dit alles weer mogelijk is na een lange coronatijd.

IMG_0554_3.jpg
Uit het 20-jarige jubileumconcert van 2018 met Ria Valk en De Stroatklinkers. Bij het geven van het concert in 2018 was Valk er 60 jaar eerder ook al bij in Veenlust. De sneeuwstorm waar zij onderweg naar Veendam in terecht waren gekomen in maart 1962 stond haar nog goed bij. Op de fotoprojectie staat rechts van haar een nog jonge Toos. Met toen ook al met het naar Veendam halen van landelijke artiesten.