Nieuws, 112

Verdachte brandstichting Veendam in 2010
niet verder vervolgd20100316_Brand_Centrum_3256.JPG

Door Peter Panneman

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de strafzaak tegen een 44-jarige man uit Apeldoorn geseponeerd. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij 2 branden in het centrum van Veendam op 8 maart 2010. Deze oud-horecaman woonde destijds in Veendam. Bij het blussen van de brand bij een pand van Scheer & Foppen aan de Kerkstraat kwam een  brandweerman om het leven.  Twee brandweermannen werden bedolven onder het puin van een instortende gevel. Eén  brandweerman  raakte hierbij ook gewond, maar heeft het overleefd.

Niet genoeg bewijs
Uit het onderzoek van de politie blijkt dat er niet genoeg (wettig en overtuigend) bewijs is om een strafzaak tegen de verdachte te beginnen. De verdachte werd na een DNA-match op 18 oktober vorig jaar aangehouden. De 44-jarige man en de slachtoffers/nabestaanden zijn van de beslissing op de hoogte gebracht. De zaak is wat het OM betreft hiermee afgedaan.

Prins Hendrikplein
De brand bij Scheer & Foppen is aangestoken. In diezelfde nacht werd ook brandgesticht bij een nabijgelegen horecapand (disco Party Rumors) aan het Prins Hendrikplein. Uit verklaringen van getuigen en uit sporen die zijn veiliggesteld, blijkt aldus het OM dat meerdere personen betrokken zijn geweest bij het aansteken van beide branden.

DNA
In 2010 zijn tijdens het forensisch onderzoek diverse sporen veiliggesteld. Er werd DNA aangetroffen, maar desondanks leverde dit jarenlang geen resultaat op in de DNA-databank. In 2020 moest de 44-jarige man in verband met een veroordeling zijn DNA-afstaan. Dit DNA bleek een match met de veiliggestelde sporen bij de branden. Hierna is opnieuw uitgebreid onderzoek naar deze branden gedaan. De 44-jarige man woonde tijdens de branden in Veendam.