Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweehonderd bezoekers tijdens 60-jarig organistenjubileum Dirk Swama

Door op donderdag, 13 oktober, 2022 - 12:20

Dirk en Louis2.jpg
Foto Wim de Olde

Op vrijdag 7 oktober jl. vond in de Grote Kerk van Wildervank een feestelijke gebeurtenis plaats. Dirk Swama, hoofdorganist van de PKN Wildervank, vierde zijn 60-jarig organistenjubileum met een groots concert. Zo’n tweehonderd bezoekers en genodigden konden genieten van, voornamelijk, koormuziek, uiteraard begeleid door Dirk op het orgel. Er waren twee koren aanwezig, onder leiding van dirigent Frits Vugteveen uit Emmen. Het Christelijk Zuidlaarder Mannenkoor en het Ichthuskoor Emmen traden afzonderlijk op, maar ook gezamenlijk waardoor de kerkzaal geheel gevuld werd met zang. Er was veel afwisseling in uitgevoerde stukken. Bekende Nederlandse liederen, waar ook de aanwezigen verzocht werd om mee te zingen, werden afgewisseld met Engelstalige werken, met als speciaal te noemen het “If I had Words” in de popmuziek bekend van Yvonne Keeley en Scott Fitzgerald, maar eigenlijk een stuk uit de derde symfonie van de Franse componist Camille Saint-Saëns waarin het orgel een hoofdrol heeft.

De dirigent Frits is ook nog bariton-solist, hij bracht een prachtige versie van de “Holy City” ten gehore. De instrumentale begeleiding werd versterkt met Louis Luitjens op trompet en Jan de Roos op piano, de laatste speelde ook nog het gevoelige “Nocturne Opus 15 nr 2” van Chopin.

Het programma werd mede georganiseerd door de Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank. Bestuurslid Wim de Olde trad op als spreekstalmeester, tijdens een Intermezzo heeft hij iets verteld over Dirk. In aanvulling over alles wat al in de media geschreven was werden onderwerpen belicht zoals de orgelrestauraties in Oude Pekela en Wildervank, het bouwen van z’n eigen pijporgel, het gebruik van moderne computertechnieken om orgels te digitaliseren (Hauptwerk software), maar ook zijn relatie met dirigent Bruno Riemeijer. Ook heeft Wim de complexiteit van het orgelspelen uitgelegd, je moet namelijk als organist onafhankelijk van elkaar met zowel handen en voeten spelen en dan moet je ook nog op een dirigent letten terwijl je de noten moet lezen. Dit was voor veel mensen wel een ‘eyeopener’; het orgel speelt niet vanzelf.

De kerk met het Walcker-orgel werden tijdens de optredens ook nog eens prachtig verlicht waardoor er een mooie beleving en sfeer ontstond. Het concert werd afgesloten met “Dank, dankt nu allen God” begeleid door Dirk op het orgel met muziek van de beroemde Johann Sebastian Bach.

Wim de Olde na afloop: “We waren dit voorjaar teleurgesteld dat het concert niet doorging door Corona, maar dat is nu ruimschoots goedgemaakt. Er ging veel voorbereidingswerk aan vooraf door medewerkers en organisatie, wat resulteerde in een prachtige avond met onze, als “Lid in de orde van Oranje Nassau” gedecoreerde, organist als bescheiden middelpunt”

Dirk Swama was zeer tevreden na het concert: “Mijn dank gaat uit naar iedereen die dit, door Corona uitgestelde, concert mogelijk heeft gemaakt: Alle koorleden, die een prachtig programma hebben ingestudeerd, de musici waarmee ik vaak samenwerk, Louis, Jan en Frits. Ook de PKN gemeente Wildervank wil ik bedanken voor hun ondersteuning, verder Ina Zijlema die altijd zorg draagt voor een natje en een droogje, samen met de medewerkers van Concordia. Ook de leden van de Monument- en Concertcommissie bedankt voor het uitvoeren van de organisatie van dit concert. Mijn familie, Johanna en diegene die mij ontvallen zijn wil ik bedanken voor hun ondersteuning gedurende alle jaren. En… natuurlijk iedereen die ik vergeten ben te noemen.”