Nieuws

Derde keer in een week vogelgriep in Wildervanksterdallen



311130279_5588696567912724_2085969219620447139_n.jpg

Door Peter Panneman

Vogelgriep treft derde Wildervanksterdallen pluimveebedrijf,
27.000 leghennen geruimd

Op een leghennenbedrijf in Wildervanksterdallen  is vogelgriep vastgesteld. Volgens de Rijksoverheid gaat het waarschijnlijk om een hoog pathogene variant (zeer ziekmakend). Het is al voor de derde keer binnen enkele weken dat een Wildervanksterdallen  bedrijf wordt getroffen door een uitbraak van vogelgriep. De uitbraak van vrijdag betreft de derde in korte tijd bij een Wildervanksterdallen bedrijf.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 27.000 leghennen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de één-kilometerzone rond het besmette bedrijf ligt één pluimveebedrijf. In de drie-kilometerzone liggen zeven andere pluimveebedrijven, waarvan er zes op het moment geen dieren in de stal hebben. De beide bedrijven in de één- en drie-kilometerzonde worden gescreend door de NVWA op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven veertien dagen lang intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

In de tien-kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 27 andere pluimveebedrijven. In verband met eerdere besmettingen in deze regio geldt in dit gebied al een vervoersverbod. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels.