Regio

Wethouder Patricia Nieland-Kampen opent
  Haikuroute in de Heemtuin Muntendam15002508_1043367439107893_1801773507143018191_o.jpg

Op zaterdag 8 oktober a.s. om 14.00 uur opent wethouder Patricia Nieland-Kampen een gedichtenroute in de Heemtuin in Muntendam. De gedichten zijn haiku’s, korte niet-rijmende gedichten, die zich het beste laten omschrijven als taalfoto’s in zeventien lettergrepen, verdeeld over drie regels. Tijdens de wandelroute door de Heemtuin en het natuurgebied ‘Tussen de venen’ kom je langs punten waar een haiku te lezen is, die geschreven is door haikudichter Patrick Krop uit Muntendam. Gedichten die uitnodigen om als wandelaar of passant even stil te staan bij het beeld van de omgeving. Een focus op details waaraan anders gewoon voorbij wordt gegaan. Een pad dat uitnodigt om op laagdrempelige manier nieuwe ervaringen met taal op te doen, terwijl je buiten, al dan niet samen, in beweging bent.

‘Je doet overal inspiratie op en je hoeft helemaal niet ver weg te gaan. Bewonder het kleine en verwonder je over dat wat de natuur je geeft, ook in je directe omgeving. Ik hoop dat ik dat mensen in kan laten zien met mijn haikubundel ‘Wiegend Water’ (uitgeverij Nobelman, 2022) en initiatieven zoals de Haikuroute,’ aldus Krop. ‘Ik hoop van harte dat de wandelroute anderen inspireert zelf Haiku’s te gaan schrijven.’

De haikuroute is een samenwerking tussen de dorpsraad Muntendam, de Heemtuin en de dichter Patrick Krop. De gemeente Midden-Groningen ondersteunt dit project van harte.

De opening is vrij toegankelijk. Locatie: Het paviljoen van de Heemtuin (www.heemtuinmuntendam.nl).

Kinderen stonden op de houten brug over een waterplas in de Heemtuin en gooiden steentjes in het water. De dichter zag een vingerhoed met emotie:

een kind gooit een steen -
hij laat wolken bewegen
in wiegend water