Nieuws

Jacob Bruggemacentrum Veendam



_DSC2106.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

We beginnen deze keer met het uitdelen van een compliment. Hoezo? 
Een bescheidengroepje vrijwilligers runt dit buurthuis/-centrum. Ja, vrijwilligers, die van  ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zich inzetten voor de ander. Eigenlijk vervullen ze een maatschappelijke functie, want een buurthuis als het JBC (Jakob Bruggemacentrum) op de been houden is geen sinecure. Daar komt het nodige voor kijken, zowel voor als achter de schermen. 
Dat grote compliment is voor Mariël de Vos en Iekje Deelstra. 
Natuurlijk zeg je dan direct, ja maar er zijn zoveel verenigingen en stichtingen die op vrijwilligers draaien. Klopt helemaal. Ook die verdienen een pluim. We hebben het in deze serie al eens meer verwoord: als alle vrijwilligers vandaag het bijltje erbij neerleggen, stort heel Nederland in elkaar. De lijst van vrijwilligers/-werk is gigantisch. Daar wordt onvoldoende bij stil gestaan door zowel plaatselijke-, regionale- als nationale overheid!

_DSC2123.jpg

Terug naar het JBC. Dit is gehuisvest op de hoek van de Jakob Bruggemastraat en de Dr. A Kuyperstraat. Voorheen was het een bijgebouw van de tegenovergelegen Chr. Gereformeerde Kerk De Kandelaar en werd er zondags “zondagsschool” gehouden. Ook heeft v/h Compaen hier een tijdje gebivakkeerd met ouderenzorg. Na de sluiting van Dukdalf heeft de gemeente dit gebouw aangewezen als tijdelijk buurthuis voor Sorghvliet onder auspiciën van Centrale Wijkraad Sorghvliet.

Het gebouw bestaat uit verschillende ruimtes, zoals de grote zaal. Deze beslaat 175 m² en kan max. 120 gasten “herbergen.” Door een schuifwand is deze ruimte te splitsen in 2 kleinere vertrekken – doch dit is niet ideaal in verband met de gehorigheid. Bij binnenkomst loop je recht op de biljartzaal af. Dan is er de centrale ontmoetingsruimte met bar en mini bib. Uiteraard de nodige sanitaire voorzieningen en een kantoor. De ontmoetingsruimte is gezellig ingericht met eigentijdse kleuren aan de wand en verschillende faciliteiten om een partijtje dart te spelen.

_DSC2103.jpg

Van de biljartzaal wordt veelvuldig gebruik gemaakt, 5 biljartverenigingen t.w. Amarrage, d’Olle Keus, Kromme Keu, Odd Fellows en de Maandagmiddagbiljartclub, spelen op 3 biljarttafels hun spel. Eén van de verenigingen doet ook mee aan de competitie en ontvangt met enige regelmaat spelers vanuit de regio. Bij het darten doen alle clubs mee met de regionale kampioenschappen. De dartclubs zijn: Prikemerin, Broukster Bouncers en The BB’s. Spelers vanuit de regio complimenteren de Veendammers vaak met: “Wat hebben jullie het hier goed voor elkaar!” Met enige regelmaat is er een inloop-dartavond, waarbij eenieder welkom is om eens van het darten te proeven. 

Maar er gebeurt veel meer in het JBC. Heb je zin in een middagje gezellig kaarten - klaverjassen - dan ben je hier aan het juiste adres. Onder het motto “gezelligheid is troef” kunnen de kaartliefhebbers zich uitstekend vermaken. Ulla is de vaste vrijwilligster op de maandagmiddag, zij organiseert het klaverjassen. En Jan voert taken vrijwillig uit bij het biljarten op maandag- en vrijdagmiddag. ’s Ochtends krijgen Iekje en Mariël vaak assistentie van Anita, zus van Mariël.
Volksdansen van deBasis en Volkszang Veendam zijn andere activiteiten die er plaatsvinden. 

_DSC2121.jpg

Bij de Bingo staan familieleden en vrienden van Mariël en Iekje klaar om de handen uit de mouwen te steken.
De PubQuiz is uitermate populair, maar… dit najaar start een andere vorm van quizzen. De Verbindingskwis staat op het programma. Dit is een beetje “afgekeken” van de TV-Connectionquiz van BNNVARA. Iekje en Mariël zijn hier druk mee geweest en hebben de leukste vragen bedacht, soms gemakkelijk andere keren weer lastig tot moeilijk en allerlei onderwerpen komen aan de orde! 
Ze zijn met deze quiz gestart op vrijdag 16 september jl. en het ligt in de bedoeling dat om de 6 à 8 weken te herhalen. En… zeggen de dames: “Nieuw en uniek in Nederland en dat gewoon in Veendam.”
Het werkt als volgt: Een team van max. 4 personen krijgt 5 vragen voorgelegd. Daarop komen als het goed is 5 antwoorden. Deze vormen een verbindingswoord. Na 15 rondes ontstaat er van al die woorden een hoofdconnection. Spannend én uitdagend om achter de oplossing te komen.

Om een idee te krijgen hoe dit werkt? Bekijk de bovenstaande video of zoek op “voorbeeld VerbindingsQuiz.”

De maandelijkse PubQuiz trekt zo’n 30 personen. De deelnemers komen uit Veendam én wijde omgeving. Inleg bedraagt € 2,50. Er worden 8 rondes gespeeld met ieder 10 vragen, die variëren van geschiedenis tot amusement, maar altijd zit er een foto- of muziekronde in.
“Hoe de belangstelling voor de Verbindingskwis is, moeten we afwachten. De eerste keer was iedereen zéér enthousiast. Een aantal teams heeft al laten weten dat ze in ieder geval weer komen. Ook hebben zich al nieuwe teams aangemeld!”

De beide dames hebben de nodige ervaring met het organiseren en uitvoeren van quizzen. Voor ze bij het JBC aan het werk gingen, hadden ze een eigen bedrijf. Met seniorenquizzen toerden ze door Drenthe en vermaakten velen met hun spellen. Corona gooide echter roet in het eten!  Een Verbindingskwis of PubQuiz kan ook georganiseerd worden als familie-uitje of personeelsfeestje. Neem eventueel hiervoor contact op met Mariël en Iekje.

_DSC2110.jpg

“De verschillende ruimtes zijn ook te huur voor vergaderingen, workshops, trainingen en/of seminars. Eenvoudige catering en kleine snacks kunnen we zelf verzorgen,” vertellen Iekje en Mariël. “Moet het uitgebreider, dan schakelen we een cateringbedrijf in.”
Politieke partijen en vele bedrijven maken met regelmatig gebruik van de prachtige accommodatie. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen fungeerde het JBC als stembureau.

De dames zijn bijzonder innovatief. Zo proberen ze voor volgend jaar de voorrondes van het Nederlands Kampioenschap Legpuzzelen binnen te halen. Weer eens heel wat anders. Of het gaat lukken hangt nog van verschillende factoren af. 

Als vrijwilligerswerk op deze manier ingevuld wordt, kun je er ook iets van maken, maar denk niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. Ook het schoonmaken hoort bij hun taak. Nou, het ziet er bij het JBC pico bello uit. De complimenten van het begin zijn volledig op z’n plaats!

_DSC2114.jpg

Mariël en Iekje, samen met jullie assistenten, heel veel succes toegewenst met de komende activiteiten.

Meer informatie: jbc.veendam@gmail.com 
of 06-38667186.