Nieuws

De Tuinhulpdienst als een soort tuinzorg



IMG_2342.JPG

In Veendam hebben vrijwilligers een Tuinhulpdienst in het leven geroepen. Het is een initiatief van Harnold Scheepstra. De tuinhulp is er voor mensen die het zelf tijdelijk niet kunnen doen. En voor ouderen die het helemaal niet meer kunnen.

De eerste stap is de tuin weer op orde maken. Daarna volgt het maandelijkse onderhoud. “Het is een soort tuinzorg voor mensen die op leeftijd zijn, of om andere redenen niet zelf de tuin kunnen doen”, verteld de initiatiefnemer. “Ze hoeven dan niet te verhuizen, maar kunnen gewoon in hun huis blijven wonen. Eigenlijk verleen je met de Tuinzorg een stukje zorg die ze nu niet krijgen.”

Harnold Scheepstra is nog zoek naar extra vrijwilligers. Hij heeft er breed over nagedacht. “Het kunnen mensen zijn die het leuk vinden om bezig te zijn in de tuin, of die gepensioneerd zijn. Scholieren kunnen zich aanmelden in het kader van hun maatschappelijk stage. Vanuit een instelling zou het van een stukje dagbesteding kunnen zijn. Scholen kunnen tuinen in beheer nemen. Er is zelfs gedacht aan bedrijven om op deze manier een teambuildingsdag te organiseren.

Er zijn tuinen die eerst weer helemaal kaal moeten worden gemaakt. Als een tuin op orde is het een kwestie van bijhouden.

“We zitten nu op 35 hulpaanvragen, waarvan we er 10 hebben geholpen. Een mevrouw was dolblij dat het onkruid uit de tuin was gehaald. Wij komen maandelijks maximaal twee uur langs om de tuin netjes te houden.”

De grotere klussen als het kappen van bomen, het plaatsen van schuttingen en bestrating aanleggen wordt niet gedaan. Voor tuinen die helemaal zijn dicht gegroeid, waarbij zwaar materieel nodig is, wordt naar de hovenier doorverwezen.

“Wij hopen dat als we weer in de tuin bezig zijn de buren het ook zien en zich gemotiveerd voelen om te helpen. Net als vroeger, en dat is ook al veertig jaar geleden”, zegt Harnold lachend. We gingen sneeuw ruimen bij de buren.”

Het is beslist niet verplicht, maar de mensen die geholpen zijn geven na afloop meestal een fooi. Het geld wordt vloeit weer terug voor nieuwe tuingereedschap. En voor een bloemetje met een kaartje wanneer een vrijwilliger ziek is.

Aanmelding voor hulp van de Tuinhulpdienst kan via veendammersvlk@gmail.com