Agenda

Sterke verhalen over de veenkoloniale damgeschiedenisDatum: 
donderdag 6 oktober 2022 14:00

 

01_DAmmen Louis-Leopold-Boilly-La-partie-de-dames-au-cafe-Lamblin-au-Palais-Royal.jpg

Dam-kenner Hans van der Nap geeft donderdag 6 oktober in Bibliotheek Veendam een lezing over de geschiedenis van het dammen in onze provincie. Liefhebbers van Gronings cultureel erfgoed, van geschiedenis en van dammen kunnen hun hart ophalen! De lezing start om 14.00 uur en daarna kan er een potje worden gedamd.

Hans van der Nap is leerkracht basisonderwijs, dammer en verwoed verzamelaar van damliteratuur. Ruim 20 jaar deed hij onderzoek naar de geschiedenis van het spelen van het damspel én naar de spelers in Groningen en Drenthe. Dit alles heeft geleid tot het zeer leesbare en boek ‘Dammen als cultureel erfgoed’. Dagblad van het Noorden schreef erover: “Het plezier en de liefde voor het onderwerp spat van de pagina’s.

In zijn lezing neemt Van der Nap de aanwezigen mee terug in de geschiedenis. Hij schetst een beeld van de mensen die ruim 100 jaar geleden damden met anekdotes en sterke verhalen over Groningse dammers. Het publiek krijgt een inkijkje in de sociale en economische omstandigheden van de dammers en wat betekende het dammen voor hen betekende. 

De lezing wordt afgesloten met een gezellig potje dammen; deelname is geheel vrijblijvend. Je mag praten, vertellen en gezellig doen onder het dammen, dat van 15.00 tot 16.00 duurt. Pure ontspanning!