Regio

Gasrekening beteugelen door goede isolatie



construction-site-g4d197523d_1280.jpg

Het mag duidelijk zijn dat ook in Veendam de gasprijs de pan uit rijst. De gemeente mag zich schrap zetten voor financiële steun aan burgers. Daarvoor is onlangs de bespaarcoach in het leven geroepen. Normale gezinnen krijgen het financieel zwaar te verduren de komende maanden, nu ook de inflatie alle records breekt.

Kunnen we dan niets doen? Jawel, maar op een korting hoef je niet te rekenen. Boodschappen, aardgas en benzine blijven duur.

Maatregelen om energie te besparen
Vanuit alle hoeken wordt aan burgers geadviseerd om zeer bewust om te gaan met energie. Korter douchen is een belangrijke maatregel die vaak genoemd wordt. Het verwarmen van douchewater vormt een belangrijk aandeel in onze gasrekening. En door de tijd onder de douche te beperken tot maximaal 5 minuten kun je flink bezuinigen op deze kostenpost.

Maar voor het grootste deel van de huishoudens is het grootste deel van de gasrekening te danken aan het verwarmen van de woning in de winter. Om daarop te besparen kun je twee dingen doen. Ten eerste de thermostaat niet te hoog zetten. Begin dit jaar werd door de overheid al geadviseerd om een maximum van 19 graden te hanteren. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat de woning dan ook op temperatuur blijft en de warmte niet te snel verloren gaat. Dat kun je onder andere doen door de isolatie van je woning aan te pakken.

Kunststof kozijnen met goede beglazing
Veel woningen zijn al voorzien van dak- en muurisolatie. Dat zijn immers de gemakkelijkste en vaak ook goedkoopste manieren van isoleren. Maar met de huidige gasprijs kun je ook nog behoorlijk bezuinigen op warmte die via de ramen naar buiten vloeit. We vroegen een kozijnenspecialist van het Kozijnenhuis om een voorbeeldberekening te maken. Als voorbeeld nemen we een gemiddelde tussenwoning die nu voorzien is van enkelglas. Als je daar nu nieuwe kozijnen met HR++ glas in plaatst, ga je per vierkante meter glas al snel 30 m3 aardgas besparen per jaar. Stel dat die woning dus 20 vierkante meter glas heeft, komt dat neer op een besparing van 600 m3 gas, wat omgerekend nu zo’n €1500 zou kosten.

Kunststof kozijnen laten plaatsen
Overweeg je kunststof kozijnen in Veendam, let dan goed op een aantal zaken. Ten eerste is het belangrijk om de kwaliteit goed te checken. Er zijn aanbieders op de markt die schermen met aanbiedingen. De één nog goedkoper dan de ander. Onthoudt: hoe goedkoper de kozijnen, hoe lager de isolatiewaarde vaak is.

Daarnaast is het belangrijk om naar de levertijden te informeren. Wanneer je dat niet doet, kan het zomaar zijn dat je volgend jaar in de zomer nog steeds zit te wachten.

Verder is het slim om niet zelf maten op te nemen maar dat door de leverancier van je kozijnen te laten doen. Want als je een foutje maakt moet je namelijk zelf het nieuwe kozijn betalen. Heeft de leverancier de maten opgenomen, dan is hij zelf verantwoordelijk voor de juistheid hiervan.