Nieuws

Salonorkest Las Niñas (Y Compadres)lasninasgroepsfoto.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Vorige week, zondag 25 september, gaven ze een soort inloopconcert. Aanleiding het wandelevenement de Tocht om de Noord. In het kerkje van Oldehove strekten de wandelaars hun benen en luisterden even naar de fraaie klanken van pakkende muziek van Las Niñas. Jammer van dat “even,” de lopers hadden nog een lange weg te gaan door gastgemeente Westerkwartier. Las Niñas verdient meer dan “even,” ondanks dat ze velen met hun mooie muziek hebben verblijd. 
Gelukkig blijft het niet alleen bij Oldehove. Las Niñas geeft dit muziekseizoen weer meerdere concerten, ook in Veendam!

Las Niñas (Y Compadres) klinkt nogal Spaans/ Zuid-Amerikaans. Het betekent de meisjes (en de kameraden). Dat zit zo. Ali Wierth, de bekende vioollerares uit Oude Pekela, startte in 2003 een orkestje met een groepje van haar (vrouwelijke) leerlingen. Het waren strijkinstrumenten en piano. Er werd een breed scala van muziek ten gehore gebracht uit operettes, musical, Jiddische muziek, tango‘s en natuurlijk de walsen van Johann Strauss. De groep werd uitgebreid met instrumenten als altviool, cello, contrabas. Enige heren treden toe tot het ensemble vandaar de toevoeging Y Compadres – de jongens/ de kameraden. Doordat het repertoire werd verbreed is het orkest versterkt met een aantal blazers – klarinet, dwarsfluit, fagot en hobo. Momenteel telt het orkest zo’n kleine 20 musici en sinds 2016 staat Jelte Duister “op de bok” zoals dat in vakkringen heet – de dirigent.

DSC_3542.JPG

Leuk om te vermelden: Grondlegster van Las Niñas Ali Wierth is nog steeds actief. 
Ze wordt door de orkestleden “de moeder van het orkest” genoemd. Een welverdiende eretitel, toch? Ook haar man Henry is al die jaren bij het orkest betrokken, onder anderen als presentator tijdens concerten. 

We zijn in gesprek met Gineke de Weerd en Nomi de Ridder. Beide hebben een actieve rol in het orkest. Gineke speelt al jaren piano en Nomi is sinds kort als mezzosopraan aan Las Niñas verbonden. Bovendien richt zij zich op de PR-taak. Het doel dat Las Niñas zich heeft gesteld is plezier hebben in het samen musiceren, samen muziek maken. Bij de repetities gaat het écht om het sociale aspect én de gezelligheid maar werken ze ook op een serieuze manier naar de concerten toe. Nomi: “We hebben veel aandacht voor elkaar én zijn een heel hechte groep.”
Bij de concerten die gegeven worden in geheel Oost-Groningen is dat niet anders. De muziek van nu is zeer gevarieerd. Licht klassiek, musical, operette en natuurlijk ontbreken de tango en de wals niet. Ook Nederlandstalige liederen staan op het repertoire, waarbij je moet denken aan: 
Op een mooie Pinksterdag van Leen Jongewaard;
Het Dorp van Wim Sonneveld en
Aan de Amsterdamse grachten van Pieter Goemans uit 1949 en veel gezongen door Wim Sonneveld.

Gineke: “Bij onze concerten stelt het publiek de afwisseling en variatie in muziekstijlen bijzonder op prijs. Ook als groep vinden we deze variatie leuk tijdens het instuderen in de wekelijkse repetities, in de oude bibliotheek van Nieuwe Pekela.” 
Als solisten treden de verschillende leden van het orkest op. Met de dwarsfluit bijvoorbeeld is dat Inge Dijkstra of op de hobo haar zus Agnes te Wies. Een heel enkele keer wordt er wel eens een solist van buiten gecontracteerd. 
Het vraagt nogal wat van de amateurmusici om zo’n breed scala aan muziekstukken te kunnen vertolken! Maar… de 2 arrangeurs maken dat de klankkleur altijd perfect is. Het zijn Eric Ebenau en Jelte Duister. Zij zorgen ervoor dat de muziek niet alleen een samenspel van verschillende instrumenten is, maar een ware en vakkundige compositie.

DSC_3574 (1).jpg

Eric Ebenau schuift even aan: “Ik heb me altijd al geïnteresseerd voor de technische kant van de muziek.” Hij heeft een computerprogramma, waarbij hij de verschillende partituren en instrumenten met elkaar “verbindt,” waardoor hij kan kijken of het ook allemaal klopt. Het woord componist in deze mag best genoemd worden! Ook zijn de arrangeurs verantwoordelijk voor het niveau van de stukken. Het moet behapbaar zijn voor de leden.
“Zo hebben we momenteel een vacature voor de contrabas. De partijen voor de contrabas heb ik omgebouwd naar een voor de cello. Die hebben we gelukkig wel in huis,” vertelt Eric vol overtuiging. “Het klinkt fantastisch!”
Dus mocht je nog iemand weten die contrabas bespeelt, dan houden ze zich aanbevolen. Ook een extra (alt)violist(e) zien ze graag toetreden tot Las Niñas.

Er staan de komende maanden verschillende concerten op het programma.
Op zondagmiddag 9 oktober a.s. geeft Las Niñas hun jaarlijkse concert in het kerkje van Nieuw Beerta. Dit wordt door de groep zelf georganiseerd. Verder worden ze regelmatig uitgenodigd ergens te spelen, bijvoorbeeld voor diverse afdelingen van Het Nut en in november hebben ze bijvoorbeeld ook een besloten concert voor de mantelzorgers van de gemeente Pekela.

DSC_3589 (1).jpg

Op 23 april 2023 komen ze naar Veendam. De grote zaal van theater vanBeresteyn is de plaats van handeling. Dit keer samen met het popkoor Funism. Ook de bekende Veendammer bariton Annechienus Pot geeft acte de présence. Hij vervult samen met Nomi de zangpartijen van Las Niñas.
Het belooft een spektakel te worden. Voor kaarten van dit concert kun je terecht aan de balie in de foyer of de site van vanBeresteyn. 
Voor reserveringen van andere concerten kun je het beste even kijken op www.lasninas.nl. 

Volgend jaar bestaat Las Niñas 20 jaar. Nu wordt er hard nagedacht over iets van een feest, natuurlijk in de vorm van een concert. Hierover binnenkort meer!

Meer informatie:
www. lasninas.nl
info@lasninas.nl