Overslaan en naar de inhoud gaan

“Vrienden op de Fiets”  
Rolf en Johanna Wassens Wildervank

Door Eindredactie op donderdag, 15 september, 2022 - 06:25

_DSC3682.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Fietsvakanties zijn helemaal van deze tijd. Je slaat een krant open en je wordt om de oren geslagen met: fietsreis in Duitsland langs de Elbe, Wezer of andere grote rivieren.
Of in Frankrijk langs de Seine, Loire. Een rondje om de Bodensee op het grensgebied van Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland is ook in trek. Nou en als je de Donauradweg van Passau naar Wenen nog niet gereden hebt, tel je écht niet mee. In andere werelddelen een fietstocht is beslist géén uitzondering. Vaak zijn het verzorgde reizen van reisbureaus of touroperators al dan niet met bagagevervoer én je eigen fiets mee. Je kunt het zo luxe maken als jezelf wilt. Zeg het maar, hotels met 3 of 4**** of meer, alles kan, als je maar betaalt.

_DSC3687.jpg

Het kan ook anders. Zelf een route uitstippelen en overnachten bij vrienden. Rolf en Johanna Wassens, een gepensioneerd stel, kiezen liever voor de eenvoud, gezelligheid en het sociale contact. Ze doen dit niet alleen als ze zelf op fietsvakantie gaan, maar fungeren ook als logeeradres van de stichting “Vrienden op de Fiets.” Ze vervullen eigenlijk een dubbelrol, logeren bij vrienden en zijn gastheer/-vrouw voor vrienden.
Rolf en Johanna zijn net terug van een 3-weekse fietsvakantie in Tsjechië en Duitsland. Ze fietsten van de bron van de Elbe richting Dresden. Een afstand van ca. 400 km. “We doen dan rustig aan, dagelijks fietsen we zo’n 40 tot 50 km. Langs rivieren zijn in het verleden karakteristieke en interessante stadjes ontstaan, die het bezoeken meer dan waard zijn,” vertelt Rolf vol overgave. Johanna rijdt op een E-bike, Rolf fietst op een trekkingfiets. 

_DSC3690.jpg

Ze hebben al meerdere fietsreizen achter de rug. Vorig jaar zijn ze van Pieterburen naar Maastricht gefietst, het Pieterpad. De route is er al, maar waar zullen we ’s nachts logeren? Via “Vrienden op de Fiets” zochten ze geschikte logeeradressen. Als je lid bent van de stichting kun je op hun site inloggen. Je ziet dan alle locaties, netjes gegroepeerd per gebied. In Nederland telt de stichting wel 5000 logeeradressen! 
“Iedere tocht is weer anders en vol verrassingen. Zo konden we vorig jaar in Limburg niet verder in verband met de overstromingen, die de provincie toen teisterden. Dat vraagt dan om creatieve oplossingen én die zijn er altijd. De wegen waren afgesloten, maar de treinen reden wel. Dus hebben we een klein stukje gesmokkeld,” glimlacht Johanna. “We hebben Maastricht wél gehaald!
Bij logeeradressen maak je van alles mee. Zo logeerden we bij een missionaris die zijn hele leven in Afrika had gewerkt. Geweldig, wat kon die man vertellen.”

De logeeradressen beperken zich voornamelijk tot Nederland, maar hier en daar zie je langs de grens met Duitsland en België toch wel adresjes waar je de nacht bij vrienden kunt verblijven. Ook op de waddeneilanden kun je als vriend terecht bij “Vrienden op de Fiets.”

_DSC3667.jpg

Zelf wonen Rolf en Johanna aan het Groot Friesland pad. Ja, Wildervank/Veendam ligt aan deze LAW (Lange Afstand Wandelpaden). Deze gemarkeerde wandelroute loopt van Bergen aan Zee, met overtocht van Enkhuizen - Stavoren, naar Leer (D) en meet 362 km. Zo af en toe krijgen ze wandelaars over de vloer die deze tocht lopen en bij hen komen logeren. 

Enkele weken geleden deed een fietser hen aan. Hij maakte een trektocht door Nederland en was afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen. De man fietste per dag een slordige 120 km. Hij moest vroeg op, wilde bijtijds ontbijten en was voor achten alweer vertrokken. 

_DSC3692.jpg

“Vrienden op de Fiets” is uitsluitend bedoeld voor wandelaars en fietsers, die één nachtje ergens langs hun route willen overnachten. Het is géén hotel of B&B, neen, je slaapt bij mensen thuis. Deze hebben in de meeste gevallen wat ruimte over of hebben misschien een blokhut in de tuin waar je dan kunt overnachten. Het principe is eenvoudig geeft de site van “Vrienden op de Fiets” aan: Bel aan, rust uit, slaap lekker, ontbijt goed en vertrek met goede moed.
Johanna en Rolf bieden ook nog, indien gewenst, een warme maaltijd aan. Uit overlevering weten we dat Johanna lekker kan koken!
Het ontbijt bestaat uit: een mooi gedekte tafel, een krantje, een eitje, jus d’ orange, stukje fruit, lekker roggebrood van bakker Leta uit Veele. Voor het andere brood zorgt Rolf, als hij tijd heeft. 
Rolf bakt namelijk zelf brood. Hij heeft daar veel ervaring én plezier in, want als (oud) molenaar van de molen Joeswert in Feerwerd heeft hij er wel kijk op!
Uiteraard is er ook een plekje voor de fiets. 
De prijs voor een overnachting wordt door het stichtingsbestuur vastgesteld en geldt dus voor alle logeeradressen. De warme maaltijd die Johanna eventueel bereid komt daar overheen. Logisch. Indien toeristenbelasting verschuldigd is en dat is in iedere plaats verschillend, komen deze kosten daar bovenop. 

1b.jpg

Bij vrienden mee-eten en logeren schept al snel een band. Je bent met gelijkgestemden onder elkaar en dan komen in veel gevallen de verhalen wel los. Verhalen over de fiets- en wandeltochten, de bijzondere ontmoetingen, de verrassende hobby’s en noem maar op. Soms vragen vriend(dinn)en naar toeristische trekpleisters in of in de omgeving van Veendam/Wildervank. “Natuurlijk staat het Veenkoloniaal Museum op de to do list, maar ook de prachtige veenkoloniale omgeving, het rijke verleden van Veendam/Wildervank met zijn fraaie panden langs het Ooster- en Westerdiep bevelen we aan. Een ritje met de STAR, het Hunebedcentrum in Borger en een bezoek aan het Nationaal Park Drentsche Aa behoren eveneens tot onze adviezen.”
Rolf, als organist, wijst nog op het enorme aanbod aan de fraaiste orgels in Oost- Groningen. Orgelliefhebbers komen hier zeker aan hun trek!

Rolf en Johanna, een gepensioneerd stel, schreven we in het begin. Gepensioneerd, maar nog druk met van alles en nog wat. Geo-caching is de hobby van Johanna, orgels (muziek) die van Rolf. Hij begeleidt diensten in verscheidene kerken – Zuidbroek, Oostwold, Nieuwolda. 
Daarnaast het fietsen. “Dat we er ooit nog bij gewerkt hebben is een raadsel!”

vodf_logo.jpg

Meer informatie: 
Rolf en Johanna Wassens
Raadhuiskade 10 Wildervank
www.vriendenopdefiets.nl