Nieuws

Blij weer op de Vakantiemarkt te staanIMG_9361_2.jpg

Na twee jaar zonder Vakantiemarkten in Veendam was het voor de organisatie even spannend wat het publiek ging doen. Ze kwamen gewoon. En schuifelde het publiek op de 58e editie als vanouds langs de kramen van meer van 150 standhouders. Volgens marktorganisator Sievert Uneken zijn er halverwege de maandagmiddag zo'n 15.000 bezoekers geweest.

IMG_9310.JPG

Klaas Prent uit Ruinen is blij dat hij na drie jaar weer op de Vakantiemarkt terug was. Hij staat met muziek op ouderwets vinyl op de markt: “Vinyl is weer helemaal in. Ook voor de jeugd. Een moeder heeft voor haar dochter een vinylplaat gekocht. Wellicht dat met vijftig jaar de plaat op de zolder weer wordt teruggevonden. En gaat de vinylplaat ook een herinnering worden. Ooit gekocht op de Vakantiemarkt in Veendam.” Klaas heeft zelf zijn elpees van vroeger ook bewaard. Met de muziek als herinnering uit zijn jeugd. Samen met zijn meisje had hij een elpee beluisterd van Nina Hagen, waar hij helemaal gek van was.

IMG_9371.JPG

John (van IJs van Gijs) uit Epe staat al veertig jaar op de vakantiemarkt. Met zijn vrouw Josi was hij er weer bij. Hij maakt ook graag een praatje. Hij haalde herinneringen op aan de onlangs overleden marktmeester Bolman. “Hij was de gemeentelijke marktmeester, streng maar rechtvaardig. Het is een gemis.” John stond met zijn ijscokar voor de oude Hema. Het was voor de eerste keer. Bolman had de lijnen uitgetekend waar John mocht staan. Zijn standplaats was exact afgebakend.

IMG_9385.JPG

“Door corona zijn er veel marktkooplieden weggevallen”, aldus John. “Er moeten weer kooplieden worden aangetrokken voor een nieuwe start.”

Vroeger was het vele malen drukker dan nu. De hele regio was uitgelopen naar Veendam. Tijden veranderen. Maar er zijn ook nu veel gezellige klanten. Een “keukenprinses” werd uitgenodigd om een lekker ambachtelijk ijsje te komen proeven.

IMG_9409.JPG

Een Duits echtpaar komt van oorsprong uit Beieren. Ze zijn in Nederland komen wonen voor de gezelligheid, en omdat de mensen veel opener zijn. Tijdens hun vakantie op een woonboot in Amsterdam had het stel besloten om in Nederland te gaan wonen. Via Alkmaar en Oude Pekela kwamen ze in Bellingwolde terecht. De omgeving 'ist es am besten gefallen'. De mensen zijn hartelijk. In Veendam waren ze al eerder tijdens de 'Hochzeit' van vrienden.


 
Fotoalbum: