Nieuws

25e Boerentrekker-trek-wedstrijden
door AJK Veenkoloniën



brullend en met stuiterende en stijgende banden.jpg

Twee jaar lang heeft het Agrarisch Jongerencontact Veenkoloniën de Boerentrekker-trek-wedstrijden vanwege corona niet kunnen organiseren. Zaterdag was het tijd voor de 25e editie. Ditmaal op het voormalige voetbalveld van Borgercompagnie, waar het voor het eerst plaatsvond.

Maar liefst 101 deelnemers hebben de krachten gemeten van de kleinere tractoren en de grote brullende monsters in negen verschillende standaarden (gewichtsklassen). Daarnaast hebben acht deelnemers meegedaan met hun tractoren uit de sportklasse.

_MG_9698.jpg

De deelnemers gingen er weer volop tegenaan om een 35 ton zwaar sleepwagen over een zandbaan van 100 meter zo ver mogelijk voort te trekken. Vaak met stijgende en stuiterende banden. Met onder de hypermoderne tractoren ook de oudere modellen. De gewichtsklasse varieerde van 2.5 ton tot 11 ton.

Sommige deelnemers hebben een voorkeur voor de oudere modellen. Zo ook medeorganisator, en voorzitter AJK Veenkoloniën, Maarten Dankers: “De oude zijn vaak simpeler. Het is gewoon de versnelling en dan rijden. Maar het hangt van zoveel factoren af, of je het goed of slecht doet komt niet direct door de koppeling van de tractor. De nieuwe tractoren zijn vaak automaten. Die regelen zichzelf terug.” Op de vraag of ze daardoor kunnen haperen: “Het is feeling ermee hebben”.

IMG_0124.JPG

Omtrent dit was er langs de baan meer te beluisteren: “De oude motoren willen veel langer doorzetten. De transmissie en de mechanische delen van een oude tractor vraagt veel minder vermogen als van een nieuwe. In de nieuwe zitten veel meer oliepompen in en componenten die ook pk's van een tractor vergen.”

In de Standaard 2500 kilo was Emiel Poelman uit Alteveer met zijn International 733 eerste geworden. Elso Kamping uit Zuidbroek met de David Brown 990 tweede en Kornee Mulder uit Wildervank met de David Brown 996 derde.

IMG_0289.JPG

Er was veel publiek op af gekomen. 's Avonds was er in de feesttent livemuziek van Mamma Maffia. Dorpshuis de Eersteling had de locatie voor het spectaculaire gebeuren beschikbaar gesteld.


Fotoalbum: