Nieuws, Sport

Gouden onderscheiding voor Aukje de Jong



PXLS2326.jpg

Aukje de Jong internationaal jurylid turnen uit Wildervanck, verbonden aan SV Clias, heeft een Gouden onderscheiding ontvangen uit handen van de president van de Fédération Internationale de Gymnastique (FIG, is de wereldwijde overkoepelende turnbond). Om in aanmerking te komen voor deze prestigieuze onderscheiding moet een jurylid wereldwijd tenminste vier op één volgende cyclussen, welke verbonden zijn aan de Olympische Spelen, gejureerd hebben. Slechts enkele internationale juryleden hebben deze onderscheiding in hun bezit. De Jong is sinds 1989 jurylid en heeft diverse Europese en Wereldkampioenschappen op het allerhoogste niveau gejureerd en doet dit nog steeds. Op de Olympische Spelen in Athene, Beijing en Londen was zij één van de juryleden welke door de FIG waren uitgezonden. Momenteel is zij begonnen aan haar zesde jury cyclus.

Behalve de top (zoals Lieke en Sanne Wevers) in de turnwereld jureert De Jong regionaal en landelijk ook de diverse door de Koninklijke Nederlandse Gymnsatiek Unie (KNGU) georganiseerde wedstrijden. Naast het jureren van één van de toestellen op deze wedstrijden is ze dan ook vaak Hoofd Wedstrijdjury. Zo jureerde zij de afgelopen provinciale kampioenschappen welke in Wildervank hebben plaats gevonden. Dit alles op geheel vrijwillige basis. 

Naast jureren is De Jong ook nog docent juryopleidingen, bestuurslid van SV Clias en staat ze vrijwel alle trainingen van de turnselectie en regelmatig bij de recreatieve turnsters in de Wildervanckhal om te coachen. Hierbij zijn techniek en netheid één van haar speerpunten. De vereniging is heel blij met haar en hoopt dat ze nog vele jaren zich wil blijven inzetten voor SV Clias.