Nieuws

Maggie Gunzel kunstschilder Wildervank_DSC0513.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, Maggie Gunzel noemt zichzelf fairytale artist. Ja, daar gaan je oren gelijk van klapperen. Een fairytale artist. 
Wat moet ik me daar in vredesnaam bij voorstellen? Het heeft iets te maken met sprookjes, betoveringen, maar ook magie, heldendichten, oude volksverhalen, sages en mythes. 
In veel van haar schilderijen komt bovengenoemde aan de orde. Niet alleen in haar schilderijen overigens, ook in haar tekeningen staat dit thema centraal.
Zelf zegt ze: “Ik ben een sprookjeskunstenaar of een verhalend kunstenaar in sprookjessfeer.”

_DSC0508.jpg

Maggie woont en werkt sinds 2010 in Wildervank aan de Poststraat 72, een karakteristieke woning uit de 2e helft van de 19e eeuw vlak aan de waterverbinding Oosterdiep – Langebosch. Ze groeide op in het westen van het land, Voorburg nabij Den Haag. 
Het tekenen kreeg ze van thuis uit mee. “Als 5-jarige wilde ik al naar de tekenschool,” vertelt Maggie vol overgave. “Het is er nooit van gekomen.” Veel heeft ze geleerd van haar oom, die wél de kunstacademie had gedaan. Deze oom schilderde in dezelfde stijl als Maggie nu doet, dus fairytale. Ook haar opa schilderde. Om de schilder- en tekentechnieken onder de knie te krijgen volgt ze bij diverse kunstenaars allerlei workshops en lessen.
Haar moeder Lillian Gunzel-Vogel heeft een boekje geschreven met de welluidende titel: 
“De Pommeltjes en het geheim van Akarak.” Het boekje is nooit uitgegeven, maar… na het overlijden van haar moeder vond Maggie het manuscript en is het in eigen beheer alsnog uitgegeven. De illustraties zijn van Maggie. Het ziet er bijzonder uit!
Maggie: “Sprookjes vinden we in Nederland iets voor kinderen, dit in tegenstelling tot veel andere landen, waar sprookjes juist voor de volwassenen bestemd zijn. Landen met veel sprookjes zijn de Scandinavische landen, Schotland en mijn favoriete sprookjesland Ierland. 
Ook de Griekse mythologie spreekt mij buitengewoon aan. Boeken met en over sprookjes heb ik in overvloed, veelal Engelstalig. Je kunt er zo lekker in wegzweven en zelf een slinger aan de verhalen geven.”
De boeken en illustraties van Nederlandse kunstenaar en graficus Anton Pieck én die van de Britse kunstenaar Arthur Rackham vindt ze bijzonder inspirerend. 

_DSC0510.jpg

Maggie schildert veel met olieverf. “Daar kan ik wat diepere kleuren inleggen. Bovendien werkt het voor mij plezieriger. Aquarelleren doe ik veel voor mijn illustraties.” 
Ze bouwt haar werken op rondom thema’s als bos, kasteel, lucht, spookachtig, waterwereld en land. Zonder dat je ooit werk van haar gezien hebt, kun je zelf ook al talloze associaties maken van deze items. Je kunt de verschillende thema’s ook nog eens met elkaar verweven! 
Ze laat een ideeënboekje zien, vol schetsen. “Soms zit ik naar een film te kijken en dan opeens zie ik iets wat me raakt. Stopt film. Even een schetsje maken en dan weer verder kijken. Buiten kom ik eveneens van alles tegen waar mijn oog op valt. Een lantaarnpaal met een nimbus-achtige lichtuitstraling bijvoorbeeld. Thuis gauw even een schetsje maken. Je weet maar nooit waar ik het ooit voor kan gebruiken.” Het schetsboekje is op zich al een juweeltje, vol van allerlei leuke tekeningen. Fantastisch om te zien. Maggie toont me een schetsje uit het ideeënboekje en wijst me op het schilderij waarmee ze momenteel bezig is. “Kijk, daar heb ik me door laten inspireren.”
De lijsten om de schilderijen maakt Maggie zelf of haar partner Theunis. “De lijst doet ook veel,” lacht Maggie. “Kijk hier bij die bloemen, daar heb ik met een marmerimitatielijst gewerkt!”

_DSC0525.jpg

Naast het schilderen illustreert Maggie ook boeken én hoe! In 2 Engelstalige boeken heeft ze de illustraties verzorgd. Nederlandse titels waaraan ze bijgedragen heeft zijn o.a.:

  • Sinter Claes op Spookslot van S. van Rook;
  • De Eikkabouters van H de Vries;
  • Nean van Gertjan van Klinken;
  • De Goudbloem van Michelle Sweegers (als luisterboek ingesproken door Karin Bloemen);
  • Kijk oma, een ster van N. Groeneveld en
  • Gallia en de sterren van J.E. Nilam. 

_DSC0536.jpg

De tekeningen in de boeken zeggen vaak meer dan duizend woorden, net als bij foto’s.
In opdracht maakt ze boekomslagen, veelal in fairytale stijl, maar… alles kan.
Voor muurschilderingen wordt ze wel gevraagd. Ze combineert dit soms met hout- en/of marmerimitaties. 
Portretten - mens en dier, illustraties voor bijvoorbeeld je fotoalbum, geboortekaartjes, Kerstkaarten zeg het maar. Maggie gaat er graag mee aan de slag. Over veelzijdigheid gesproken!

_DSC0523.jpg
    
Haar werk exposeert ze gewoon thuis in haar atelier. Bezoek welkom, maar bel eerst even.
Je vindt er een bonte verzameling van haar gehele en uitgebreide oeuvre.
Op verschillende kunstroutes of -markten in het land en soms in openbare ruimtes toont zij haar fairytale kunst. Bij de atelierroute van kunstenaarscollectief Kunst aan de rand van Nederland, meestal tijdens de Pinksterdagen, geeft ze ook acte de préséance. 
Neem de tijd om naar de schilderijen te kijken, je ontdekt steeds meer. Details komen tot leven.
“Mijn mooiste werk? Moeilijk. Ja, dat is toch het schilderij met de boekenplank. Daar houd ik een beetje van. Als ik iets verkoop, moet ik het loslaten en dat is soms best lastig.”

_DSC0535.jpg

Ben je enthousiast geworden? Maggie geeft ook schilder- en tekencursussen. Hierin krijg je bijna privéles, want de groepsgrootte is maximaal 4 personen. De cursussen geeft ze in haar eigen sfeervolle atelier. 
In de fairytale kunst kom je veel Keltische tekenen en afbeeldingen tegen. Ook leuk om te doen. 
Kalligraferen (schoonschrijven) op menukaarten, certificaten, naamkaartjes e.d. kan zinvol zijn om te leren. 

_DSC0541.jpg

We vragen Maggie een reactie op een aantal woorden.
Fantasie: Volop. Zonder fantasie is het leven saai, maar wel met beide benen op de grond. Een beetje wegdromen moet kunnen.Symbolen klinken hierin door.
Halloween: Vind ik fantastisch. Mijn huis is dan net een spookhol. Hoort helemaal bij de Keltische cultuur.
Natuur: Heel belangrijk. Geeft me veel energie én zit veel energie in. Schept sfeer: – kale bomen, herfstbladeren, mooie bloesem.
Heks: De magie die hierin zit – super.
Water: Water is de symboliek voor emotie.

_DSC0506.jpg

Heb je nog een wens? Graag zou ik eens exposeren bij Pulchri Studio. Dat is een kunstenaarsvereniging en galerie voor hedendaagse kunst aan het Lange Voorhout in Den Haag. Dat lijkt me écht fantastisch.
Wie weet?

_DSC0503.jpg

Meer informatie:
06.44197386 of bezoek haar site: www.maggiefairytaleartist.com
Het leukste is om haar in het atelier te bezoeken - Poststraat 72 Wildervank.


Fotoalbum: