Overslaan en naar de inhoud gaan

Open Torendag: carillon te bezichtigen

Door op dinsdag, 31 mei, 2022 - 08:34


Archieffoto

Zaterdag 11 juni a.s. vindt de traditionele Open Torendag plaats in onze provincie plaats. Alle carillons zijn te bezichtigen, waaronder die in Veendam. Van 13:00 tot 14:00 uur is stadsbeiaardier Vincent Hensen-Oosterdijk aanwezig om het publiek het één en ander te vertellen over het carillon en het bespelen daarvan. Bovendien zijn de kerk en de toren tussen 13:00 en 16:00 uur geopend. Vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Veendam en de Stichting Carillon Veendam staan klaar om bezoekers te ontvangen.

In de week voorafgaand aan de Open Torendag is de ’Week van de beiaard’ in de provincie Groningen. Het startschot wordt gegeven op zaterdag 4 juni met een concert op de beiaard van de Martinitoren. Donderdag 9 juni geeft Vincent Hensen-Oosterdijk een concert van een uur op het carillon in Veendam. Dat carillon hangt in de toren bij de Grote Kerk in het centrum van Veendam. Het programma begint met muziek uit de 17e eeuw en maakt vervolgens een muzikale tijdreis door de 18e, 19e en 20e eeuw. Het publiek kan o.a. luisteren naar muziek uit  ‘A Midsummer Night’s Dream’ van de componist Mendelssohn-Bartholdi. Het beiaardconcert begint om 14:00 uur.

Ter plaatse worden programmaboekjes uitgedeeld met informatie over alle bespelingen in de ‘Week van de beiaard’ en de Open Torendag.