Overslaan en naar de inhoud gaan

Free Spirit Dancers danst niet alleen op country
maar heel breed

Door Henk Drenth op zondag, 29 mei, 2022 - 07:30

IMG_0697.JPG

De linedance groep Free Spirit Dancers uit Wildervank gaat heel Nederland door naar linedance festivals. De groep bestaat uit 9 linedancers. En een crew ter ondersteuning bestaande uit drie heren die ook mee gaan.

De Free Spirit Dancers bestaat inmiddels elf jaar. “We zijn begonnen in de Kiep in Eexterveenschekanaal”, verteld linedance lerares Tessa Bouwmeester. “De linedance-groep zocht via een oproep in de Veendammer iemand die les kon geven. Ik heb erop gereageerd en werd 'tussen haakjes' aangenomen. Ondertussen is er in die elf jaar tijd veel roulatie geweest en is er van die groep niemand meer bij.”

In 2018 zijn de Free Spirit Dancers naar de voormalige schoenenzaak van Tessa haar ouders verhuist. Haar ouders hebben een prachtige ruimte ervoor. De leden hebben er zelf een dansvloer in gelegd, de aankleding gedaan en er zelf een bar aangelegd.

Tijdens coronatijd heeft de groep een tijdje in Borgerswold op een parkeerplaats gedanst. Want buiten dansen mocht nog wel. “De muziekbox ging mee en gingen we daar gewoon dansen. Ook binnen op de dansvloer hebben we nog een tijdje kunnen dansen. Met vakken op de anderhalve meter mocht het met de toegestane negen mensen.”

IMG_0753.JPG

Voor corona zijn er heel veel optredens geweest. Op verschillende locaties zoals een markt, bij een evenement en in het bejaardentehuis. Na corona was het er nog niet meer van gekomen. Dat gaat wel weer gebeuren.

“Tijdens de Feestweek van 375-jaar Wildervank (13-19 juni) gaan we met een kraampje op de markt staan met flyers en vlaggen. En natuurlijk voor het demonstreren van danspasjes.”

“We hebben nu een paar dansen die vrij gemakkelijk zijn zodat iedereen even leuk mee kan doen. Men denkt wel vaak het zo wel even te kunnen doen. Het lijkt heel makkelijk, maar in de praktijk valt dat vaak wel tegen. Er zijn sowieso wel 50 verschillende pasjes. Veel pasjes komen voor in bijna elke dans. En leer je de termen ook wel kennen, wat een Shuffle is en een Coaster Step.”

In juli gaat de linedance-groep naar een festival in Leek en in Wagenborgen. Waar de linedancers van Nederland bij elkaar komen. “Het evenement is alleen maar onder elkaar. En staan we met z'n allen op de dansvloer onder begeleiding van een band. De linedance festivals komen rond deze tijd ook overal weer terug. En proberen we er dan zoveel mogelijk te zijn.”

IMG_0760_2.jpg

Op de vraag wat er zo mooi is aan linedancing: “Wat ik zelf het mooie vindt is dat wij echt een moderne linedance-groep zijn. Wij spelen op country, maar ook veel op niet country. Wij dansen op alle soorten muziek. Dat vindt ik eigenlijk wel het allermooiste. We hebben zelfs op jumpstyle gedanst. En op Nederlandstalig. In principe dansen we op alles.”

“We willen het ook laten zien, want er is natuurlijk heel veel vergrijzing in deze sector. Ik vindt het mooi om in de linedancing ook nieuwe muziek erin te laten, zodat het ook voortgezet wordt.”

“De reacties zijn wat verschillend. Er is een categorie die vindt dat je een andere dans moet gaan doen. En er zijn mensen die zeggen; hé, dat is leuk.”

Het is 'Free Spirit' ten voeten uit. Laat ze maar dansen.

De leden van de Free Spirit Dancers komen op de donderdagavond en op de zondagavond bij elkaar. De donderdagavond is er voor de bijles. De zondagavond voor de gewone lessen. Met eerst de beginners, daarna de gemiddelden en gevorderden, en tot slot de hoog gevorderden.

https://www.facebook.com/FreeSpiritDancers

IMG_0765.jpg