Nieuws, Regio

De Klassieke Verbinding Groningen
Riga (The Classical Link)15. Opening Welkomstwoord Ilona Audere, Hendrik Hachmer, Claudia Pieterse, Aiga Liepina.jpg
Opening Welkomstwoord Ilona Audere, Hendrik Hachmer, Claudia Pieterse,
Aiga Liepina

Op 29 april 2022 is in museum Mencendorfa nams in Riga de tentoonstelling ‘De Klassieke Verbinding’ geopend. Het bleek een doorslaand succes. Claudia Pieterse, de Nederlandse ambassadeur in Letland, opende de tentoonstelling. Ze was sterk onder de indruk van de kwaliteit van de kunstwerken. Datzelfde gold voor Aiga Liepina, de ambassadeur van Letland in Nederland. Zij kwam speciaal voor deze tentoonstelling naar Riga. Ze werden welkom geheten door Ilona Audere, directeur van het Mencendorfa Nams en door Liene Johansone, directeur van het Museum van Geschiedenis en Scheepvaart in Riga.

‘De Klassieke Verbinding’ is een initiatief van het Veenkoloniaal Museum in Veendam (VMK) en de kunstenaarsvereniging AKKA (Alumni Klassieke Academie Groningen). Hendrik Hachmer, directeur van het VMK, bevordert al jaren de culturele banden tussen Groningen en Riga. Banden die stammen uit de Hanzetijd en de bloeiende 19e eeuwse scheepvaart van de Veenkoloniën naar de Baltische landen, een werkelijk klassieke verbinding. 

04280025.JPG

De negentien kunstenaars hebben elk op eigen wijze deze verbinding onderzocht en omgezet in kunstwerken, schilderijen en beeldhouwwerken. De tentoonstelling startte in januari 2020 in Veendam en zal -met een omvangrijke selectie van de werken- tot 31 augustus te zien zijn in Riga.

Heel bijzonder werd het besluit van de Nederlandse Ambassade in Riga ervaren om Koningsdag te vieren in het museum Mencendorfa nams, als onderstreping van het belang van de tentoonstelling. Het Wilhelmus, gezongen door kunstenaars, organisatoren en de Nederlandse inwoners van Letland, was een belevenis, een symbool voor kunstenaars die ‘de grens opzoeken’, kunstzinnig maar geografisch ook letterlijk. In Riga is op elke plek te voelen hoe intens de bevolking meeleeft met Oekraïne en zich verzet tegen de oorlog.