Nieuws

Nationale Dodenherdenking in Wildervank
met verleden en het heden



IMG_4198.JPG

Tijdens de Dodenherdenking aan de Postkade in Wildervank heeft Henk Robben voor het eerst als voorzitter van het 4 en 5 Mei Comité de aanwezigen welkom geheten. Hij is de opvolger van Eddy Woortman die als voormalige voorzitter een toespraak hield.

Bij de Nationale dodenherdenking zijn alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdacht. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Daarbij zijn ook alle oorlogsslachtoffers, burgers en militairen, herdacht die tot op heden op een gruwelijke wijze zijn vermoord tijdens de oorlog die momenteel gaande is tussen Rusland en Oekraïne.

IMG_4172.JPG

In het bijzonder werd de heer Leo Vosdingh en zijn echtgenote namens de joodse familie van harte welkom geheten. En wethouder Henk Jan Schmaal namens de Gemeente Veendam.

Muziekvereniging Voorwaarts heeft passend bij de Dodenherdenking enige stukken gespeeld. Na de twee minuten stilte heeft Voorwaarts onaangekondigd twee coupletten uit het 'Wilhelmus' gespeeld. En klonk 'Signaal Taptoe'.

IMG_4200.JPG

Aansluitend zijn er kransen en bloemen gelegd. De veteranen Henk Huberts en Wijnand van Dijk hebben de eerste krans gelegd. Vervolgens door Henk Jan Schmaal namens de Gemeente Veendam. Namens het Comité 4 en 5 Mei Wildervank legden Jan Koning en Aaltje Steenmeijer een krans.

Chantal Jansen heeft een gedicht voorgelezen. Ze droeg het op voor haar overgroot familie. Enkele woorden uit het gedicht: “Verlies van familie en vrienden. Ultiem veel verdriet. Te veel zelf moeten strijden. Tijd voor rouw was er niet. Maar ik overleef. Nu 77 jaar geleden kwam er een einde aan het strijden. Maar nooit kwam er een einde aan het lijden. Want wij zijn bevrijd van de oorlog. Maar komt de oorlog ooit uit mij?”

IMG_4165.JPG

Na dit indrukwekkend gedicht (dat de voorzitter zichtbaar had ontroerd) hebben de leerlingen Fleur Baas, Julia Scharpenborg en Priscilia Sallier een krans gelegd.

Leo Vosdingh en zijn echtgenote legden als Joodse nabestaanden een krans. Vervolgens was er door De Raad van Kerken een kranslegging. Van de Stichting Wildervanck-Wildervank en Wildervank Vooruit hebben Klaas Regien en Fenna Pomp een krans gelegd. Grieto Visser namens de Ondernemersvereniging Wildervank. Het Wijk- en Buurtbeheer Wildervank in tegenwoordigheid van J. Rijks en H. Doedens-Kruizinga.

Spelers van de voetbalvereniging v.v. Wildervank legden een krans. En aansluitend schoolkinderen van de basisscholen in Wildervank. De kransen en de bloemen werden aangereikt door leden van Scouting Veendam.


Fotoalbum: