Nieuws

Vrijheid in verbondenheid tijdens 4 mei herdenking



IMG_0131.jpg

Na 2 jaar kon men weer samenkomen voor een normale 4 mei herdenking. Dit jaar is het 77 jaar geleden dat er voor Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Ook in 2022 heeft de gemeente Veendam uitgebreid stilgestaan bij alle oorlogsslachtoffers die er toen, maar ook de afgelopen jaren gevallen zijn. Het jaarthema van de 4 mei herdenking 2022 is ‘Vrijheid in verbondenheid.

De herdenking begon om 18 uur met de herdenkingsbijeenkomst in de Grote kerk aan de J.G. Pinksterstraat in Veendam. Doewe Kraster bespeelde het orgel. Met burgemeester Berry Link voor het eerst als gastheer van de herdenking in Veendam. De herdenkingsbijeenkomst, die voor alle Veendammers toegankelijk is, nam om 18.00 uur een aanvang met het welkomstwoord door Janet Kuntkes.

IMG_0016.JPG

Burgemeester Berry Link gaf in zijn toespraken blijk van goed ingevoerd te zijn. Voorganger Pastor Buter sprak de aanwezigen toe. Muziekleerlingen Bas Schipper en Esmée Veldhuis brachten de song 'People help the people' met piano en zang. Ook brachten ze de nummer Fix you van Coldplay. Esmee Stant en Feline Janssens van CBS De Kern hadden beiden een gedicht voorgelezen. Luuk Doddema van de Winkler Prins speelde op de gitaar het 'Theme from The Deer hunter'.

IMG_0088_0.JPG

Aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst begon om 18.50 uur bij de Grote kerk de stille tocht. Met burgemeester Berry Link, zijn partner Caroline Reynaerts en Leo Vosdingh. Janet Kuntkes voer de stoet aan. Via het Julianapark toog het gezelschap naar het Joods Monument aan de Bendiksstraat. Samen met Leo Vossdingh legde Berry Link een krans. Vervolgens werd een rondgang gemaakt langs het monument met de namen.

IMG_0137.JPG

De stille tocht werd vervolgd naar de Engelse graven op de begraafplaats in het centrum van Veendam. Daar legden de burgemeester en zijn vrouw de eerste krans. Vervolgens legden soldaat der eerste klasse buiten dienst Alex de Jong en sergeant der eerste klasse buiten dienst Michael Buurmeijer een krans.

IMG_0155.jpg

Namens de Stichting Jumelage hebben Zwannette Geling en Arjen Geling een krans gelegd. Namens de Raad van kerken legden Jan Hulzebos en zijn kleinkinderen een krans. De kransen werden aangereikt door leden van Scouting Veendam.

IMG_0180.JPG

De tocht eindigt bij het monument naast de Grote Kerk. Hier vond om 20.00 uur de officiële herdenking plaats met de kransleggingen. Het burgemeestersechtpaar legde de eerste krans. Vervolgens door soldaat der eerste klasse buiten dienst Alex de Jong en sergeant der eerste klasse buiten dienst Michael Buurmeijer. En namens de Raad van kerken door Jan Hulzebos en zijn kleinkinderen.

IMG_0205.JPG

Aansluitend hebben de leerlingen van christelijke basisschool De Kern Mark Renkema, Esmeé Stant en Feline Janssens bij het monument bij de kerk een krans gelegd. Tot slot las Mark een gedicht voor.

De muzikale begeleiding was van de Winkler Prins Harmonie. Karin Piek speelde het 'Signaal Taptoe'.

IMG_0212.JPG

Na afloop van de herdenking was er voor alle belangstellenden een samenzijn in Cultuurcentrum vanBeresteyn.


 
Fotoalbum: