Overslaan en naar de inhoud gaan

Summerfun Zwerf(kinder)boeken4daagse

Door Eindredactie op maandag, 2 mei, 2022 - 18:28

image00010.jpeg

Tekst Hans van Noort

Boekietour, Oempa Loepma, boekiebag prachtige benamingen die bij dit Summerfunevenement een rol spelen. 4 dagen achtereen aandacht voor de (basisschool)jeugd, specifiek het element boeken en lezen. Speelse momenten worden afgewisseld met de achterliggende gedachte om kinderen aan het lezen te krijgen. Leuk en leerzaam.

image00001.jpeg

De stichting Kinderzwerfboeken wil kinderen stimuleren om in hun vrije tijd boeken te lezen en dat begint natuurlijk bij kinderboeken. Een noodzakelijk item want 17% van de kinderen, aldus deze stichting, verlaat het basisonderwijs met een taalachterstand! Triest, want daardoor komt de ontwikkeling van het kind in de knel, die het vermoedelijk niet meer inhaalt.

image00007.jpeg

Je herkent zwerfboeken aan de sticker op de kaft. Neem me mee! staat erop.
Meestal vind je die zwerfboeken in zwerfboekenstations. Daar kun je ze dus meenemen en als je dat wilt ook weer terugbrengen. Die zwerfboekenstations zijn o.a. te vinden bij de basisscholen CBS ’t Haimstee (Linge 24) en bij OBS De Viermaster (Lauwers 4), maar ook in kasten bij deBasis (Jan Salwaplein), Logopediepraktijk Veendam (Beneden Verlaat 86) en Parkstad Minibieb (Ds. Sannestraat 28), om er maar een paar te noemen. 
Dat die boeken écht gaan zwerven weet Bart Kruizinga van Summerfun als de beste. 
Bart: “Omdat de boeken gecodeerd zijn, kunnen we ze volgen. Zo kwam een boek wat hier in Veendam aan zijn zwerftocht begon terecht in een zwerfboekenstation in Scheemda. Leuk toch, én bovendien het beoogde doel bereikt.”

image00002.jpeg

Op maandag en dinsdag 2 en 3 mei vindt de Boekietour plaats. Wij zijn erbij op 2 mei in Wildervank in de nabijheid van de Westerschool. 
Het is prachtig weer. De boeken liggen uitgestald op het grasveld voor de school. Simone is 8 jaar en zit op de Westerschool, groep 3. Zij zoekt een fraai boek uit met de titel: Woeste Willem. Daarnaast krijgt ze van de organisatie een knutselpakketje en een boekenlegger. Ze mag weer kiezen, Kikker, de Letterdief of Beertje Paddington. 
Ook dit keer zorgt Summerfun voor blije kindergezichtjes. Ze lopen trots met de boekiebag gevuld met een boek, knutselpakket en boekenlegger richting huis, maar maken andere kinderen onderweg enthousiast. Die komen ook even zo’n tas halen… 

image00008.jpeg

Een van de moeders komt helemaal uit Noord om met haar dochter Megan, 11 jaar, hier een boek uit te zoeken. “Ik moest vanochtend werken,” vandaar verontschuldigt moeder zich. Megan neemt het boek Dagboek van een Muts mee. “Vind ik leuk, met veel plaatjes!”

image00006.jpeg

Een meisje komt met haar opa. Ze kan hem verleiden om op nog géén 10 m van de uitstalling op een bankje al met voorlezen te beginnen! Super om te zien.

Een van de favoriete titels is die van de serie met Borre. Het boek Borre en de opblaaskrokodil vindt een van de jongetjes helemaal geweldig. Hij heeft er al meer van gelezen!
Er liggen ook Engelse boeken tussen de stapels. I feel a foot, bijvoorbeeld. Deze zijn bestemd voor de jongelui uit de oudere groepen. Die krijgen op school al Engels. 

image00004.jpeg

Woensdag is er een Boekiezoekie. Een zoektocht voor kinderen met hun ouders/verzorgers naar verstopte (nieuwe) boeken. Hoofdprijs: als je het boek vindt, mag je het houden.

image00003.jpeg

Donderdag 5 mei, Bevrijdingsdag, wordt de zwerf(kinder)boeken4daagse afgesloten met een Oempa Loempa speurtocht. Dit is een speurtocht in het centrum van Veendam in combinatie met Bogdike’s Rock & Magic. Summerfun is dan te vinden voor de Bruna op de Promenade.
Daar kun je alle informatie ophalen om mee te doen.
Onder diegenen, die alle antwoorden goed hebben worden 5 fantastische boeken verloot. De titel van dit boek luidt: Sjakie en de chocoladefabriek van de schrijver Roald Dahl, met een halve meter snoepgoed.
Nou, wie wil dat nou niet hebben.

image00005.jpeg

Houdt de site en sociale media van Summerfun in de gaten. Deze zomer zijn er nog tal van andere activiteiten. Schitterend voor de kids.

Op dinsdag 3 mei kun je nog langskomen in Ommelanderwijk tussen 10.30 en 11.30 uur. 's Middags zijn we tussen 12.30 en 13.30 in de WOP in Buitenwoel. Tussen 14.00 en 15.00 uur in de WOP in Straat Soenda en sluiten we de boekietoer tussen 15.30 en 16.30 uur af bij deBasis aan het Jan Salwaplein.