Overslaan en naar de inhoud gaan

Bresni’s Wool Veendam

Door op zondag, 1 mei, 2022 - 06:00

_DSC5712.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

De kachel moet een graadje lager. Dat kunnen we ondervangen door ons warm te kleden. Wil je dat komende herfst en winter, dan kun je nu beginnen met zelf een warme trui, vest en sokken te breien. Maar hoe doe ik dat?
Daar hebben we hier in Veendam mogelijkheden toe. In de Turfcentrale is sinds januari 2021 een wolstudio gevestigd, waar je schitterende wol kunt kopen én kunt leren spinnen, weven en breien. Aan de slag.

1.png

Op een gegeven moment ligt bij Saskia van Bergen de keuken en bijkeuken helemaal vol met schapenvachten en attributen om wol te verven. Een prachtige hobby, maar...  Dan krab je je achter de oren en denkt: “Ben ik wel goed bezig? Moet het niet professioneler?” Het antwoord is duidelijk. “Het moet anders.” En zo komt Saskia van Bergen, wol-kunstenares, in de Turfcentrale terecht. Ooit had ze hiervan gedroomd, toen ze als kind hierlangs fietste. Toevallig stond een unit leeg. “Een fantastisch én karakteristiek plekje,” beaamt Saskia. “En… tussen allemaal artistieke mensen - kunstenaars. We inspireren elkaar.”  Haar werk is uniek. Prachtige omslagdoeken, truien, lekker warme mutsen en uiteraard sokken. Daar heb je natuurlijk wel wol voor nodig. Die vind je in overvloed in haar wolstudio.

_DSC5716.jpg

Wol is nog géén gebreide sjaal. Hoe gaat dat in z’n werk?
Nadat de schapen geschoren zijn, tussen de 3 en 5 kg per schaap per jaar – afhankelijk van het schapenras, wordt de wol gewassen. De vettige stof, lanoline, moet er voor een groot gedeelte uit.  Dan begint het kaarden. Op een kaardmolen worden de wol a.h.w. ontrafelt en komt de structuur allemaal in dezelfde richting (kaarde wordt ook wel wolkam genoemd).  Na het kaarden neemt Saskia plaats achter het spinnenwiel om de wol te spinnen. De draad komt op een klos – we hebben dan een enkeldraadsgaren. Van 2 klossen twijnt ze een 2-draads garen of 3-draads. De garens zijn dan klaar om geverfd te worden.  Saskia importeert de meeste wol vanuit Engeland. Deze is niet gekleurd, juist dat doet ze zelf om een exclusieve wol te verkrijgen. Om de vezels van de wol opener te maken weekt Saskia de wol in water met azijn. Dan begint het verven. De benodigde verf wordt in water opgelost in een kookketel. Dit wordt verhit 60 °C tot 80°C. In ca.  35 minuten trekt de (alle) kleurstof in de wol. Als je het goed doet, houdt je helder water over! Heeft ze nog wel wat kleurstof over, dan maakt ze daar mini’s van.  “Op deze manier werk ik écht duurzaam,” vertelt Saskia.  De verkregen gekleurde wol is egaal van kleur.

2.png

Wil je een gemêleerde kleur, dan strijkt ze de wol in met verf. Het resultaat is verrassend.

3.png

Saskia heeft van al haar wolsoorten/garens een recept met werkwijze. Bij eventuele nabestellingen kan ze dan een nagenoeg dezelfde kwaliteit en kleur leveren.

#De wol strengen hebben prachtige namen, maar geven wel een beeld van hoe het eruit ziet. Red Widow, Blue night, Paddle, Pauw, Cream en andere. De meeste hand geverfde wolsoorten zijn mengsels van Merinowol of Bluefaced Leicester wol (BFL – een Engels schapenras) en nylon- of bamboo vezels. Soms wordt ook een zijdedraad mee gesponnen. Dit geeft de wol meer glans.

SW is een afkorting op verschillende etiketten. Het staat voor Super Wash. Deze wol is behandeld en kan in de wasmachine. Tip van Saskia: “Was wol nooit warmer dan 30 °C of dat nou met de machine of een handwasje is. SW zorgt ervoor dat de wol niet gaat vervilten in de wasmachine!”

_DSC5744.jpg

Naast de speciale en unieke wol verkoopt Saskia ook verschillende accessoires als breinaalden, markeringsringen en telringen. Sinds kort is haar assortiment uitgebreid met een speciale sokkenwol van het Duitse merk Opal.

“Dit is helemaal een hype,” vertelt Saskia over het breien van een mysterieuze sjaal of omslagdoek volgens allerlei exclusieve patronen. “Stephen West bedenkt deze. West is een Amerikaanse designer, modeontwerper en choreograaf. Hij is auteur van verschillende boeken over breien. Op Facebook volgen tienduizenden hem! Hij maakt breien weer helemaal sexy en hot.”

Jaarlijks is er een wereldwijde wedstrijd sokken breien – Sock Madness. Deelnemers melden zich individueel aan, waarna ze in team worden ingedeeld. Per team mogen een aantal door. Uiteindelijk blijft er één winnaar over. “Superleuk.”

Een andere discipline die Saskia beheerst, zie je hieronder.

4.jpg

Het resultaat mag er wezen!

5.jpg

Graag helpt Saskia mensen op weg in de breikunst en alles wat daarbij komt kijken. Ze geeft hiervoor workshops in het breien van sokken of kabels of lessen in het spinnen van wol. Als je informatie wilt kijk even onderaan de bladzijde. Naast haar wolstudio presenteert Saskia zich ook op verschillende markten. Ze is present op:

  • 15 mei - in Vledder;
  •   4 juni - tijdens de Middeleeuwse markt in Vries 
                  (onderdeel van het Bonifatius Festival);
  • 11 juni - de markt in Ruinen;
  •  6  juli - in Museumdorp Orvelte;
  •  9 + 10 juli - bij het schapenscheerdersfeest in Balloo.

_DSC5736.jpg

“Ik vind het heerlijk om op zulke markten te staan. Het contact met de klanten en bezoekers doet me goed. Ik kan mijn verhaal vertellen over de verschillende soorten wol, want ieder schaap geeft weer een andere soort wol. Merinoschapen geven een superfijne wol. Schoonebeeker- en het Drents heideschaap en Texelaars weer heel anders en Alpaca’s geven hele zachte en warme wol zonder allergische reacties. Bovendien houd ik er altijd wel klanten aan over. Via mijn webshop heb ik overigens al een klantenkring opgebouwd, die tot in Zeeland en de grote steden reikt.”

De naam Bresni is bijzonder. Waar kom je die tegen? Deze unieke vondst is een samenstelling van de eerste 2 letters van de voornaam van ieder van haar kinderen. Voordeel is dat je bij het zoeken op het wereldwijde web Bresniswool als enige naam wereldwijd tegenkomt.

_DSC5752.jpg

Meer informatie:
Ga gewoon eens langs – Molenstreek 314.    Saskia: “Van harte welkom.”

Bresni’s wool is geopend:
Dinsdag: 13.00 uur – 16.00 uur;
Woensdag en donderdag: 10.00 uur – 16.00 uur;
Vrijdag: 13.00 uur – 16.00 uur.

Buiten deze tijden kan het altijd op afspraak.

Website: www.bresnis-wool.nl
E-mail: bresniswool@gmail.com
Instagram: bresnis

Oh ja, bellen kan natuurlijk ook                : 06 - 826 616 83