Overslaan en naar de inhoud gaan

W.S.V. Langebosch

Door Eindredactie op vrijdag, 15 april, 2022 - 06:30

_DSC4866.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Het is nog betrekkelijk vroeg in de ochtend. Er staat nauwelijks wind. Het wateroppervlak is een rimpelloze spiegel. Een eenzame kanoër snijdt de vlakte open. Het is stil. Hier en daar wat vogels, die in deze tijd van het jaar langzaam steeds drukker worden. De kanoër geniet, dat is zichtbaar. Hij peddelt rustig door, voorbij de bocht is hij uitzicht. Vanaf het water heb je een geheel andere kijk op de wereld dan vanaf de walkant. Maar… het kan ook anders.

Watersportvereniging Langebosch heeft zijn thuishonk vlakbij de Peerdewaske. Dit is de parkeerplaats van Borgerswold aan de Woortmanslaan richting Annen, bij de verbinding tussen Borgerswold en Langebosch.

_DSC4857.jpg

W.S.V. Langebosch beijvert zich al sinds 1990 voor een veilige en aangename manier van watersport en -recreatie. Eerst vanuit de jachthaven van Wildervank, nabij de firma De Weijs, als “W.S.V. De Veenploeters” en vanaf 1993 vanuit het thuishonk in Langebosch. In de jachthaven staat nog steeds een grote container met de nodige opslag van de vereniging! Bij het clubhuis in Langebosch is tevens een berging van de vele kano’s van de vereniging en leden. Voorts zijn er de nodige voorzieningen om de kano’s veilig in het water te kunnen laten. Verder zijn er toiletten en douches én een gezellig onderkomen. Voor het kanoën heb je ook peddels nodig en zwemvesten, ook die zijn voorhanden.

Van medio april tot het laatste weekend van oktober is er iedere woensdagavond een clubavond. Veel leden maken dan gebruik van deze accommodatie, een prachtig startpunt voor kanotochtjes richting Borgerswold en Langebosch. Koos Veen en Gerard Boer: “Borgerswold en Langebosch zijn écht fantastisch. Je maakt met de kano’s géén lawaai, de stilte is ongekend én je spot met grote regelmaat bijzondere vogeltjes zoals bijvoorbeeld ijsvogeltjes. Bovendien kun je nagenoeg overal vrij komen.”

_DSC4871.jpg

Maar… het kan ook anders.
In het water bij de Peerdewaske liggen de restanten van een doel. “Dit is van het kano-poloën,” meldt Koos Veen. “In het verleden hadden we een groepje fanatieke kano-poloërs. Deze sport heeft elementen van rugby, waterpolo en basketbal. Het kan in het vuur van de strijd er behoorlijk fel aan toe gaan! Een paar leden beoefenen het nog, helaas kunnen we géén heel team meer op de been brengen.”

Kanopolo wordt gespeeld met 5 tegen 5 op een “veld” van 23 x 35m. De spelers hebben allen een korte, zéér wendbare kajak met bumpers waarmee ze zich snel door het water kunnen verplaatsen. Het is uitermate intensief, waardoor de wedstrijd “slechts” 2 x 10 min. duurt. Het komt aan op techniek, tactiek, behendigheid, wendbaarheid en balbeheersing. De spelers moeten zichzelf beschermen en dragen allen een helm en een soort zwemvest. Het is een spektakel om te zien én om deze sport zelf te beoefenen. Momenteel gaat het er wat rustiger aan toe bij W.S.V. Langebosch. Er wordt voornamelijk recreatief watersport bedreven, maar aldus Koos Veen: “We hebben alles in huis om het weer op te starten.”

_DSC4855.jpg

Het begin van het seizoen, het zal rond deze tijd zijn, openen ze het vaarseizoen met een leuke tocht voor alle leden. Waar deze dit jaar heen leidt, is nog niet bekend. Het kan zijn dat ze vanuit het clubhuis vertrekken, maar het kan ook zijn dat de kano’s op de (verenigings)trailer geladen worden en dat de start plaatsvindt aan de Hunze bij Spijkerboor. Een ander geliefd startpunt is eveneens de Hunze, maar dan bij Veenhof. Het is nog een verrassing. Na afloop drinken ze met elkaar koffie of thee meestal in het clubhuis. Een mooiere start van het seizoen kun je niet bedenken…  Op de trailer is plaats voor 9 kano’s.

Door het jaar heen maken verschillende groepjes van de vereniging dagtochten. Soms moeten ze er een eindje voor rijden, want dan staat bijvoorbeeld het riviertje de Dinkel (Overijssel) centraal. 
Bij de vereniging kunnen alle benodigde spullen gehuurd worden tegen een sterk gereduceerde prijs. Heb je een eigen kano, dan kan die daar bij de Peerdewaske gestald worden.

Er zijn in de regio nog verschillende andere watersportverenigingen – Stadskanaal, Hoogezand/Kropswolde. De contacten zijn wederzijds goed te noemen. Met regelmaat meren leden van die vereniging af bij het clubhuis van W.S.V. Langebosch en andersom.

_DSC4864.jpg

Twee bestuursleden stonden ons te woord, het zijn Gerard Boer - voorzitter en Koos Veen - penningmeester. Dank. Beide zijn al jaren lid van de vereniging. Koos al vanaf 2000 en Gerard sinds 2009. Het aantal leden van de W.S.V. Langebosch is redelijk constant en schommelt rond de 35 m/v. Het oudste lid is 66 jaar en de jongste heeft aan één 6 voldoende! 
“De naam luidt dan wel watersportvereniging, maar het is duidelijk meer,” beamen Gerard Boer en Koos Veen. “We zijn veel meer een vriendenclub met een gezamenlijk referentiekader: de watersport.”

Het bestuur van de W.S.V. Langebosch bestaat naast Gerard Boer en Koos Veen verder uit: Mark Veen - secretaris; Rick Veen - lid. Robert Greven is géén bestuurslid, maar verzorgt de website

Enkele leden hebben een cursus gevolgd kanoën in de branding van de Noordzee. Voor hen een heel leerzame én bijzondere ervaring. Wildwaterkanoën is weer een andere tak van de watersport. Ook voor surfen, zeilen je kunt bij W.S.V. Langebosch terecht. Het onderhoud van de kajaks en kano’s doen de leden in eigen beheer. De meeste boten zijn van polyester, dus redelijk onderhoudsarm. Het fijne van W.S.V. Langebosch is: niets hoeft en alles “mag.” Ook is er géén ruimte voor opsmuk. Doe maar gewoon is het motto.
W.S.V. Langebosch doet al jaren mee aan Summerfun. De kinderen genieten dan van een heerlijk middagje op het water.

_DSC4851.jpg

Heb je interesse in deze takken van watersport, ga dan eens langs op een van de clubavonden. Je bent van harte welkom. Bovendien kun je eens meevaren onder begeleiding van een ervaren kanoër. Vind je kanopolo écht iets voor jou? Graag starten ze weer een team op.

Voor meer informatie raadpleeg de site: www.wsvlangebosch.nl
Of bel: 06-48872076