Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkiezingsavond in gemeentehuis Veendam
met landelijke aandacht

Door Henk Drenth op donderdag, 17 maart, 2022 - 19:40

IMG_0193.JPG

Donderdagavond heeft men landelijk mee kunnen kijken naar de Verkiezingsavond in het gemeentehuis van Veendam. Met ook een exit poll van IPSOS. De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Veendam was een magere 46,6 procent. De Partij van de Arbeid is weer de tweede partij geworden in Veendam. De partij is van vier naar vijf zetels gegaan.

IMG_0194.JPG

GroenLinks keert niet meer terug. Verder hebben zich er weinig verschuivingen voorgedaan. De SP is op drie zetels blijven staan. VUK behield twee zetels. En CDA, VVD, D66 en de ChristenUnie hebben allemaal hun enige zetel behouden.

Henk Jan Schmaal van Gemeentebelangen: “We hebben meer stemmen dan de vorige keer. Dat betekend dat de kiezers in het algemeen blij zijn over hoe het gegaan is in de afgelopen vier jaar. Waar we ons zorgen over maken is de opkomst. Als beneden de helft van de kiezers niet komen is er iets niet goed.”

IMG_0178.JPG

Dat er meer corona besmettingen zijn speelt misschien mee. Maar als er ook een andere oorzaak is moeten we daar iets mee gaan doen. Vorig jaar was het vijftig procent. Ik wil graag dat meer mensen zich verbonden voelen met hun gemeente. Daar is nog wel wat mee te doen. Als je kijkt naar de campagne en naar de reacties op straat, dan ik daar wel tevreden over.”

Qua zetelverdeling veranderd er niet zoveel, maar we even gaan kijken hoe het er definitief uit komt te zien. En dan zullen we weer de programma's naast elkaar gaan leggen. En in gesprek gaan over hoe we de komende vier jaar gaan besturen.

IMG_0196.JPG

Rob Haije PvdA: “We hebben er een zetel bijgekregen. Ik had het enigszins verwacht. We hebben ook een fantastische campagne gedraaid met kandidaten door de gehele gemeente. Alle beroepen waren daarmee vertegenwoordigd.”

”Vrijdag gaan we met de fractie om tafel. Wij gaan kijken wie de fractievoorzitter gaat worden. En gaan we kijken hoe het gaat met de coalitievorming.”

“Ik ben heel blij dat we dit hebben gewonnen, maar ik ben nog veel blijer voor de mensen in Veendam die nooit winnen. Daar gaan we het voor doen.”

IMG_0354.JPG

Lianne Veenstra van de SP: "Het lijkt erop dat we de derde partij blijven van de gemeente Veendam. De grootste van de kleintjes zullen we maar zeggen."

“Tijdens de exitpoll van 10 uur stonden we op twee zetels. Dat is niet lekker, na de tussenstand van vijf stembureaus lijkt het erop dat we weer op drie zetels komen. Dat zou een stabilisatie zijn en dan ben ik een tevreden mens. Maar we gaan het zien hè, we zijn er nog niet. De andere vijf stembureaus moeten ook nog komen.”

IMG_0112.jpg

"We hadden natuurlijk op winst gehoopt. Maar we zijn er heel trots op dat we de drie zetels hebben behouden en we het fundament hebben in Veendam. We zijn de derde partij."

Angelique Schoonewille en Lianne Veenstra van de SP hebben Ans Grimbergen van de PvdA persoonlijk gefeliciteerd.