Sport

Z&PC Bubble Veendam



_DSC5439.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Zwem- en poloclub Bubble heeft door de brand in hun clubhuis een moeilijke periode achter de rug. Gelukkig kon de corebusiness het zwemmen doorgaan, hoewel door de corona de trainingen een tijdje hebben stilgelegen – Tropiqua gesloten!

Op vele uren in de week wordt getraind in hun “clubbad” Tropiqua. Daar is naast het subtropische vertier een officieel 25 meter wedstrijdbad met een constante watertemperatuur van 28 °C en 6 startblokken. Naast de aangename temperatuur is de vloer in hoogte verstelbaar! Die kan variëren van 10 cm tot 2 meter. Voor het zwemmen is de diepte altijd 2 m. Langs de zijkant kunnen verrijdbare tribunes worden geplaatst hetgeen gebeurt bij zwemwedstrijden en -toernooien, zoals het beroemde jaarlijkse Zechsteintoernooi, helaas al 2 x afgelast om bekende redenen.

_DSC5444.jpg

Hoe komt je bij Z&PC Bubble  terecht?
De basis voor het zwemmen zijn de diploma’s A, B en C. Als je die in je bezit hebt, kun je veilig zwemmen. Deze basisvaardigheden kun je aanleren bij Z&PC Bubble! Veelal kun je beginnen tussen je 6e en 8e jaar. Een vervolg op de diploma’s A, B en C is de zwemvaardigheid 1, 2 en 3. Op het programma staan o.a.: gekleed zwemmen, onderwater zoeken van voorwerpen, balvaardigheid en koprol achterover.
Maar… Z&PC Bubble biedt meer. Vervolgcursussen zijn er dan nog in de Techniekschool. Hier leg je de basis voor het wedstrijdzwemmen. Dan kun je nog verder met de Techniekacademie. Hierin ga je verder met het verbeteren en perfectioneren van de techniek, conditie, uithoudingsvermogen en zwemsnelheid en bovenal het plezier in zwemmen. Je bent niet zomaar uitgezwommen!

_DSC5453.jpg

We zijn getuigen bij een van de trainingen. Vooraf worden de zwemlijnen in het water uitgelegd om een aantal banen te creëren. Ook worden vlaggetjes over het water gespannen, 5 m voor het einde van het bad, om de rugslagzwemmers te attenderen dat het keerpunt in aantocht is, de zogenaamde rugslagkeerpuntlijnen. De jongelui van de selectiegroep staan klaar om het water in te gaan. Op aanwijzing van de trainers verspreiden ze zich over de diverse banen en starten met inzwemmen – 8 baantjes! De banen wisselen van niveau, de snellen bij de snellen en de iets minderen bij de wat langzamer zwemmenden.

“Bij het zwemmen kennen we de verschillende slagen, de schoolslag, de borstcrawl, de rugcrawl en de vlinderslag,” legt Alex Houwen, hoofdtrainer, uit. “Hierbij zijn de arm- en beentechnieken erg belangrijk én uiteraard de ademhaling. Vergeet ook de ligging in het water niet! Op die verschillende onderdelen wordt getraind, waarbij de snelheid niet uit het oog wordt verloren. Het nemen van een keerpunt en het starten vragen eveneens de nodige aandacht. Het aantal trainingsuren bij onze wedstrijdzwemmers bedraagt zo’n 6 uur!”

Dit selectiegroepje verschijnt met regelmaat op regiowedstrijden en -competities. Enkelen zwemmen zelfs mee op het landelijke niveau (NK’s). Die reizen wat verder af bijvoorbeeld Eindhoven of Amsterdam.

02.png

Officiele afstanden bij het zwemmen (50m bad) zijn:

  • Vrije slag        : 50m,100m, 200m, 400m, 800m en 1500m;
  • Rugslag          : 50m,100m en 200m;
  • Schoolslag      : 50,100m en 200m;
  • Vlinderslag     : 50,100m en 200m;
  • Wisselslag      : 200m en 400m;
  • Estafettes       : 4 x 100m vrije slag, 4 x 200m vrije slag en
                           4 x 100mwisselslag.

In het open water zijn wedstrijden over verschillende afstanden, maar de olympische afstand is daarbij 10 km. Bij de korte baan wedstrijden (25m bad) gelden andere afstanden!

De samenstelling van de selectiegroep is wisselend, maar het aantal meiden ligt toch wel op 75%. Komt dit door de rolmodellen Raomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk? Maar bij de mannen hebben we ook wereldtoppers als Pieter van den Hoogeband, Ferry Weertman en Maarten van der Weijden. Waar het aan ligt dat zwemmen bij meiden populairder is dan bij jongens is lastig te verklaren.

_DSC5442.jpg

Trainers
Hoofdtrainer Alex heeft vroeger ook op een behoorlijk niveau gezwommen, o.a.  regiokampioen op zijn specialiteit de vlinderslag. Hij is al sinds 2010 trainer. Is begonnen als hulpouder en zo in het trainersschap gerold via allerlei trainerscursussen. Sinds 2017 hoofdtrainer bij Z&PC Bubble. Naast de wedstrijdzwemmers zijn er nog de jongere groepen als minioren en junioren, de recreanten, degenen die bezig zijn met de zwemvaardigheid en de masters (ouderen en senioren). In het verleden had Bubble ook een groep die aan waterpolo deed. Die speelde mee in de landelijke competitie. Helaas is van die polo’ers weinig meer over.  We spreken ook even met Max. Hij traint ook een groepje jongelui. Hij volgt de opleiding tot zwemtrainer. Door de corona laat de diplomering nog even op zich wachten. Hij zwemt zelf ook nog wedstrijden en is via de Techniekschool en de Techniekacademie opgeklommen. Andere trainers zijn verder nog: Reina, Charina, Johan, Kevin, Henk en Astrid.

De technische commissie (TC)
Alex is als hoofdtrainer voorzitter van de TC. Astrid is secretaris. Mevr. Pathuis heeft de ploegleiding onder haar hoede. Annette doet de inschrijvingen en Monique en Karin zitten als algemene leden in de TC. Zo’n TC is een belangrijk orgaan binnen de vereniging. Alles wat betrekking heeft op de trainingen en wedstrijden regelen die. Geholpen door het bestuur en vele, vele vrijwilligers. Van hen zijn er een aantal die ook zwemcursussen volgen tot scheidsrechter of starter.  

_DSC5447.jpg

Het bestuur bestaat uit:

  • Henk Eleveld - voorzitter
  • Arjen Smit - penningmeester
  • Jessica de Vries - secretaris.

Verder de algemene bestuursleden:

  • Diana Gorter en Kees Jan Schott.

Eind augustus bestaat Z&PC Bubble 90 jaar. Een moment om even bij stil te staan. Doch het liefst kijken ze vooruit. Want… op 8 en 9 oktober hopen ze dan toch écht het 44e Zechsteintoernooi te mogen organiseren. Voorheen kwamen hier wel 700 zwemliefhebbers (inter)nationaal op af.

Wij wensen vanaf dit platform een prachtig 90e levensjaar toe en een succesvol Zechsteintoernooi.

_DSC5451.jpg

Meer info:

  • www.zpcbubble.nl
  • of ga eens langs tijdens de trainingen (zie site voor de tijden).

Steun ook de donatie-acties voor een nieuw clubhuis!