Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe kunstuitleen Kunst in Huis
door burgemeester Berry Link geopend

Door Henk Drenth op zondag, 6 maart, 2022 - 17:00

IMG_0819.JPG

In het rijksmonument ‘Van Heijningen Bosch’ aan het Beneden Oosterdiep in Veendam is op 4 en 5 maart de opening van een nieuwe galerie en kunstuitleen gevierd. Mede vanwege de corona maatregelen en de nodige restauratiewerkzaamheden aan het pand kon de kunstuitleen nog niet op een eerder moment worden geopend. Afgelopen vrijdagmiddag was het dan zo ver en ging tegelijkertijd de nieuwe tentoonstelling ‘Altied wel weer licht’ van start.

Op zaterdag 4 maart heeft de officiële opening voor genodigden plaatsgevonden. Zij werden verwelkomd door Burgemeester Berry Link en de rasechte Groninger artiest Erwin de Vries. De burgemeester genoot zichtbaar van deze bijzondere artiest.

IMG_0838.JPG

‘Kunst in Huis’ wil op een laagdrempelige en betaalbare manier mensen kennis laten maken met kunst. Door het uitlenen van kunst wordt het voor iedereen toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit kunstwerken die gemaakt zijn door kunstenaars uit heel Nederland. Daarnaast wil Kunst in Huis zich toeleggen op de promotie van met name talentvolle hedendaagse Oost-Groningse kunstenaars.

Tijdens de open dag op zaterdag 5 maart heeft het algemene publiek de galerie met de kunstuitleen bezichtigd.

De titel van de tentoonstelling ‘Altied wel weer licht’ verwijst naar één van de bekendste liedjes van de Groninger zanger Ede Staal. In de tentoonstelling wordt werk getoond uit de kerncollectie waarin het spel tussen licht en donker een hoofdrol speelt. Er wordt een diversiteit aan voorstellingen, stijlen en media getoond. Er is onder andere werk te zien van Hans Parlevliet, Luis Filcer, Aldrik Salverda en Frank Lisser. In de toekomst zullen ook tentoonstellingen worden georganiseerd in samenwerking met hedendaagse kunstenaars en vinden er diverse culturele activiteiten plaats, zowel in het pand als in de bijzondere aangrenzende tuin waarin drie monumentale treurwilgen staan.

IMG_0832.jpg

Kunstuitleen Kunst in Huis is voorgekomen door samenvoeging met de voormalige Kunstuitleen Veendam uit De Turfcentrale en met de kunstuitleen uit Nieuweschans. Laatstgenoemde had al werk overgenomen van een failliet gegane kunstuitleen in Zwolle. Het resulteerde in een heel brede collectie.

Het uit 1888 stammende pand is al een kunstwerk op zich. Het is ooit gebouwd door familie Van Heijnigen Bosch. Deze familie zat in een handelsonderneming van vooral aardappelen. Vervolgens heeft de zoon van Van Heijnigen Bosch er tot ongeveer 1995 in gewoond. In het pand zijn er verschillende bedrijven gehuisvest geweest.

IMG_0839.jpg

De buitenkant van het pand was tot op het hout helemaal kaal gemaakt. En weer voorzien van de monumentale kleuren. Daar wordt nog steeds aan gewerkt. Ook her en der aan de binnenkant.

De tentoonstelling ‘Altied wel weer licht’ loopt tot en met 10 april 2022. Marieke, Tessa en Roelof leidden u graag rond. Kijk voor meer informatie op www.kunstinhuis.nl